Logo Gradske biblioteke

Песници пред којима је будућност

Кроз Дисов конкурс за рукопис за прву књигу песама на песничку сцену Србије крочили су 2008. године Владимир Стојнић (1980), годину дана касније Бојан Васић (1985) и 2012. године Мирко Јовановић (1985). Сви они су добитници награде „Млади Дис“ која им jе омогућила и штампање прве књиге у издању Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“. Песничко ватрено крштење у Чачку било је одскочна даска ауторима да даље надграђују свој песнички опус. Какав је песнички рукопис добитника награда „Млади Дис“ љубитељи поезије могу да сазнају у четвртак, 9. маја 2013. године у 19 часова на књижевној вечери под називом „Или јеси или  ниси“. Промоција песника пред којима је будућност и младог музичара , нашег суграђанина, Николе Радовића биће одржана у галерији Народног музеје у оквиру програма 50. Дисовог пролећа.

Stojnic

После прве књиге „Време се завршило“ Владимир Стојнић објавио је још две збирке песама „Фотоалбум“ и „Позив на саучесништво“, а 2012. године у издању Службеног гласника приредио је Антологију нове српске поезије под називом „Простори и фигуре“ у којој су објављене песме млађе генерације која тек треба да добије своје место у историји српске књижевности. Стојнић је по професији дипломирани правник а осим поезије пише кратке приче и есеје, преводи са шпанског и енглеског језика, уређује интернет часопис за савремену поезију АГОН као и поетски блог „Јуродиви“.

Бојан Васић

За књигу „Срча“ која је објављена у издању Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ Бојан Васић је 2010. године добио награду „Матићев шал“. У  предходне две године Васић је у оквиру Самиздат едиције cache објавио две књиге „Томато“ и „Иктус“.
Уредник је књижевног часописа студената Филолошког факултета у Београду – „ЗНАК“.

Jovanovic

Прошлогодишњем добитнику награде „Млади Дис“ Градска библиотека објавила је прву књигу под називом „Каменолом“ која ће овом приликом бити представљена чачанској публици. „Каменолом“ је већ доживео промоцију у песниковом граду,  Старој Пазови. Уредник је књижевног фанзина ТИТ.“У књизи „Каменолом“ Мирко Јовановић се објављује као талентован и храбар песник, а то је више него вредан почетак за његов млади лирски глас“, истиче књижевни критичар Васа Павковић.

 

Ознаке: , , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар