Logo Gradske biblioteke

Центар за дигитализацију

Центар за дигитализацију оформљен је почетком 2008. године, као први међу јавним библиотекама Србије. На тај начин је институционализован рад на дигитализацији завичајне грађе који се у Градској библиотеци Чачак спроводи од 2006. године. Центар је задужен да пројектује, организује, води и предлаже све активности везане за дигитализацију грађе, њено дугорочно чување, заштиту и коришћење од стране запослених и корисника. Поред тога Центар за дигитализацију одржава све веб презентације Библиотеке, пружа техничко-информациону подршку запосленима и корисницима из области рачунарско-информационих технологија, предлаже и спроводи решења аутоматизације пословања установе и примене информационих технологија у раду Библиотеке.

Запослени у Центру за дигитализацију:

  • Александар Вукајловић, библиотекар-информатичар

————————————————————————————————–

Из завичајних колекција:

Драган Ћирковић – Цртежи старог Чачка

Драган Ћирковић се родио у Чачку 1909. године у угледној грађанској породици. Сликарство је студирао у Београду у класи професора Ивана Радовића, боравећи једно време у Паризу на студијском путовању. Након завршених студија враћа се у Чачак, где 1939. године приређује прву самосталну изложбу.
Након Другог светског рата ради као сценограф у Народном позоришту и позоришту КУД „Абрашевић“ у Чачку. Од 1963. године стално је запослен у „Чачанском гласу“ на пословима карикатуристе и илустратора, све до своје смрти 1976. године.
Драган Ћирковић је излагао на многим самосталним и групним изложбама УЛУС-а, Друштва ликовних уметника Западног Поморавља и Друштва ликовних уметника Чачка. Сваке године на изложби ликовног удружења „Рисим“ додељује се награда која носи његово име. Драган Ћирковић остаће упамћен као зачетник и организатор ликовног живота у Чачку.
Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ најсрдачније се захваљује наследницима Драгана Ћирковића и Народном музеју у Чачку на дозволи да се грађа дигитализује и објави.

[nggallery id=1]