Vujanski-krstЈедан од најдрагоценијих   завета који нам је оставио благопочивши Патријарх Павле јесте „Да будемо људи“. Световни и духовни живот 44. Патријарха Српске православне цркве везан је умногоме за чачански крај – ратне 1942. године као млади вероучитељ дошао је тешко болестан у манастир Вујан, неколико година касније замонашио се у кабларском манастиру Благовештење где је радо долазио да краја живота. О крсту који је изрезбарио тешко болестан богослов Гојко Стојчевић, а који се чува као реликвија у манастиру Вујну, животном и монашком путу једног од најомиљенијих српских патријарха, Слободан М. Радуловић је прошле године написао књигу „Вујански крст Патријарха Павла“ , за коју је још за живота добио благослов од самог Патријарха. Ову вредну монографију Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ представиће чачанској публици у петак, 19. фебруара 2016. године у 19 часова у галерији Народног музеја у оквиру изложбе „Штампана реч“. Осим аутора мр Слободана М. Радуловића о књизи ће говорити рецензенти др Славко Каравидић и др Зорица Кубуровић, а водитељ је мр Маријана Матовић.

Књига „Вујански крст Патријарха Павла“ је својеврсна завичајна хроника, јер аутор пореклом из Соколића описујући Партијархов живот пише и о многим другим духовницима из чананског краја попут Саве Студеничког, Јована Радосављевића, игумана Василија Домановића, као и знаним и мање познатим догађајима из даље и ближе прошлости. Манастири Вујан и Благовештење имали су важно место у Патријарховом животу, али су га обележили и људи који су били савтременици омиљеног и поштованог Патријарха Павла.

Издавач књиге је Центар за стучно усавршавање из Крушевца, а место издања је село Соколићи. Први тираж од хиљаду примерака већ је распродат, па ће за чачанску промоцију бити одштампано друго издање. После прошлогодишњег представљања књиге у манастиру Вујну и Чачани ће у петак бити у прилици да од својих земљака, аутора Радуловића и резенцената, чују нешто више о наслеђу које нам је оставио у аманет Патријарх Павле.

Улаз је слободан.