Logo Gradske biblioteke

Завршене овогодишње групне обуке школских библиотекара

Матична служба Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ одржала је  у суботу, 2. децембра 2017. године, у Регионалном центру у Чачку други део семинара „Савремене школске библиотеке у Мрежи библиотека Србије и стручни библиотечки послови“ чиме је завршен јесењи циклус групних обука за школске библиотекаре Моравичког округа. Чак 54 полазника присуствовало је  семинару у трајању од 5 сати на коме су  предавали библиотекари Дубравка Илић и Владимир Симић.

На претходном Семинару одржаном почетком  новембра, договорено је да, због бројних тема и великог интересовања и потреба школских библиотекара за стручним информацијама, буде одржан и наставак обуке, са вежбањем на практичним примерима, што је и учињено.

С обзиром на то да су не само од почетка актуелне школске године, већ и у међувремену између ова два семинара, на послове у школским библиотекама распоређени просветни радници који се први пут срећу са струком, у првом делу предавања поново се говорило о основама библиотечког посла, посебно о физичкој и стручној обради монографских публикација. Ревизија књижног фонда била је посебно актуелна, јер је започета у неколико школа, а у некима се приводи крају,  па је велики број питања уследио из ове области.

Тема о којој се први пут детаљно говорило био је положај школске библиотеке у Мрежи библиотека Србије (МБС) и значај достављања валидних података о њиховом пословању Матичној служби, како би се на адекватан начин ажурирала ова база података. Анкета о библиотечком пословању школске библиотеке приказана је детаљно на видео-презентацији и објашњен исправан начин њеног попуњавања. Истовремено, полазницима је указано да само коректно свакодневно обављање стручних послова омогућава да о томе имају тачне и употребљиве податке, које почетком сваке календарске године достављају Матичној служби.

Осим бројних питања, библиотекари из основних и средњих школа  имали су речи хвале за одговоре и информације које су добили, и предложили предавачима да почетак следећег полугођа актуелне школске године буде време за ново окупљање на теме из библиотечке струке.

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар