Logo Gradske biblioteke

Ускоро… ускоро… ускоро…

КРАЉЕВ БИБЛИОТЕКАР

Ruzic     Књига „Краљев библиотекар“ Слободана Радовића, публицисте из Ужица, коју поводом обележавања сто година од почетка Великог рата захваљујући финансијској помоћи Министарства за културу и информисање Републике Србије издаје Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“, може се звати и „Пријатељство са краљем Петром Карађорђевићем“, или „Спасилац Мирослављевог јеванђеља“, „Надзорник задужбине на Опленцу“ , „Трибун и народни посланик“… Сви ти наслови, и многи још, стају у животопис Добросава Ружића, који је рођен 1. јула 1854. године у Чачку, а преминуо октобра 1918. у Крушевцу.

Ружић је многоструко задужио два завичаја – Чачак и Ужице, али и целокупну српску културу на размеђи 19. и 20. века. Био је европски ђак, професор, писац, библиотекар, народни посланик, сенатор, министар и државни саветник, председник Српске књижевне задруге, Задужбине „Никола Чупић“, надзирао је изградњу цркве Светог Ђорђа на Опленцу, спасао 1915. године легендарно „Мирослављево јеванђеље“ и предао га регенту Александру, отац фудбалера Јована, познатог као „топовско ђуле“, таст Милоша Црњанског…

Личност која је вишеструко уткана у темеље српске историје и културе, али, нажалост, заборављена. Министарство културе са 492.000 динара помогло је Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ да се ова неправда, после 160 година од рођења Добросава Ружића, исправи и објави монографија која може да буде путоказ за будуће генерације. Слободан Радовић посветио је много година рада да сложи Ружићев разуђен и вишеслојан животопис, прикупи оргинална документа, факсимиле, фотографије, писма, и предочи их први пут јавности.

Све о животу и делу Доброслава Ружића, али и његових савременика, ускоро у књизи „Краљев библиотекар“.

Ознаке: , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар