Logo Gradske biblioteke

Учешће чачанске библиотеке на ALA конференцији

Током јуна 2017. године директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ и председник Библиотекарског друштва Србије, др Богдан Трифуновић, учествовао је на годишњој конференцији Америчког библиотечког удружења (American Library Association, ALA), која је одржана у Чикагу од 22. до 28. јуна. Позив за учешће уследио је од стране ALA Секције за међународне односе (ALA IRRT), која је организовала сесију о отвореном приступу (Open Access), знању и информацијама у библиотекама света, у оквиру које је Богдан Трифуновић представио примере из Источне Европе, поредећи ситуацију у библиотекама Србије и Пољске.

У оквиру предавања представљени су најзначајнији пројекти који се у ове две земље реализују последњих десетак година, као и перспективе нових иницијатива, нарочито у контексту Агенде „Одрживих развојних циљева“ Уједињених нација (UN SDG 2030), којом је за решавање до 2030. године дефинисано 17 приоритетних циљева који стоје пред чланицама УН.

Ово је друго учешће Богдана Трифуновића на годишњој конференцији најбројнијег библиотечког националног удружења са преко 58.000 чланова. Прво је било 2009. године, када се говорило о различитим примерима дигитализације библиотечке грађе, укључујући и рад Центра за дигитализацију Библиотеке у Чачку. ALA конференција је и најбројнији стручни скуп библиотекара на свету, где се током недељу дана окупи 15.000 регистрованих учесника. Учешће др Богдана Трифуновића омогућено је захваљујући личним средствима, подршци Библиотекарског друштва Србије и Градске библиотеке у Чачку, као и колегама и пријатељима из читавог света.

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар