Logo Gradske biblioteke

Учешће Чачана на XIV Међународној конференцији БДС

У години јубилеја – 70 година од оснивања Библиотекарског друштва Србије (БДС) одржана је од 13. до 15. децембра 2017. године у Београду четрнаеста Међународна годишња конференција Друштва под називом О чему говорим када говорим о библиотекама: заговарање, промовисање, лобирање. Домаћини Конференције биле су Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ и Народна библиотека Србије где су се окупили библиотекари из земље и иностранства који су представили успешне приче, остварене и замишљене пројекте као и реализоване и планиране иницијативе и стратегије.

Током Конференције, уз предавање Лоиде Гарсије Фебо, будуће председнице Америчког удружења библиотекара, Барбаре Шлајхаген, извршног директора Немачког друштва библиотекара, др Дејана Васића са Института за међународну политику и привреду, изложени су стручни радови библиотекара из Летоније, Румуније, Словачке, Хрватске, Француске, Босне и Херцеговине и Србије. Стручни радови, кратке и постер-презентације бавили су се темама видљивости библиотека у медијима, вештине заговарања, партнерства, умрежавања, активизма, едукације и улоге библиотека у Агенди Уједињених нација УН 2030.

Др Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, председник Библиотекарског друштва Србије и председник организационог одбора Конференције излагао је стручни рад на тему Коришћење јавног и медијског простора у функцији заговарања на примеру нове зграде библиотеке у Чачку. Он је говорио о методама заговарања за нову зграду Библиотеке у Чачку која је тренутно у процесу реконструкције, изградње и доградње. Методе које су коришћене су употреба јавног простора (јавни скупови, програми установе, формални састанци), као и медијски простор у новинама, на интернету, електронским и другим медијима.  Приказани су објављени текстови, дописи и петиције радника и пријатеља Библиотеке који су директно и индиректно скретали пажњу јавности и вршили одређени притисак на кључне доносиоце одлука. Трифуновић је посебну пажњу посветио дугорочним ефектима заговарања, као и анализи утицаја које је заговарање оставило у ширем контексту изградње новог имиџа установе.

Међународној конференцији БДС присуствовали су и чачански библиотекари Дубравка Илић, Тијана Бежанић, Душица Брковић, Владимир Симић, Александар Вукајловић и Марија Радуловић која је учествовала у радионици Вештине презентације коју је водио Реља Дерета, тренер и консултант за јавни наступ и комуникацију.

Ознаке: , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар