Logo Gradske biblioteke

Три деценије Гласа библиотеке

У оквиру традиционалне, 19. по реду манифестације Штампана реч 2017, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис”, 21. фебруара у Галерији Народног музеја, одржала је промоцију новог броја Гласа библиотеке. 

Промоцијом 23. броја стручног часописа за библиотекарство Глас библиотеке обележено је три деценије од изласка првог броја часописа. Покретач и оснивач Гласа библиотеке : часописа за библиотекарство био је Љубомир Марковић, тадашњи директор наше установе. Први број часописа угледао је светлост дана симболично на Дан библиотекара, 14. децембра 1988. године. Тада је наглашено да ће се објављивати прилози који се тематски односе првенствено на библиотечку делатност, тако да концепција часописа није мењана до данас.

Нови број Гласа библиотеке  доноси 11 нових тематски разноврсних стручних радова које потписују чачански библиотекари мр Маријана Матовић, Милица Баковић, Оливера Недељковић, Тамара Јанковић и Тијана Бежанић, и сарадници из других културно-образовних установа Жељко Младићевић, Славица Јанаћковић, Марија М. Гордић, Весна З. Абадић, Јелена Андрић, Драгана Петрић, Никола Миливојевић, Горан Миланов и мр Душица Грбић.

Радови су, као и претходних година, разврстани у пет рубрика Мрежа, Угао, Наслеђе, Поглед и Библиографија. Сажетке радова на енглески језик превела је Тијана Бежанић.

О новом броју часописа говорили су др Богдан Трифуновић, главни и одговорни уредник часописа и Бојана Вукотић, библиотекар саветник из Народне библиотеке Србије, програм је водила библиотекар Тамара Јанковић.

Др Богдан Трифуновић, који је од овог броја главни и одговорни уредник, изразио је захвалност претходним уредницима Даници Оташевић и Марији Орбовић, које су својим трудом и радом унапредиле и сврстале Глас библиотеке  у најцењеније часописе из библиотечко-информационе делатности. Поводом јубилеја часописа, уредник се осврнуо на претходне три деценије постојања часописа и истакао складан спој радова из библиотечко-инфомационе делатности и радова о локалном културном наслеђу, завичајној баштини из визуре библиотекарства.

Бојана Вукотић, библиотекар саветник из Народне библиотеке Србије, представила је садржај  свих  радова у часопису. Она је похвалила континуитет излажења Гласа библиотеке и сврстала га у ред најквалитетнијих часописа  из библиотекарства по свом садржају, визуелном идентитету и ауторима који објављују радове у њему.

За ликовно-графичку опремљеност  часописа побринуо се Зоран Јуреш, а тираж овог броја износи 250 примерака.

Ознаке: , , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар