Logo Gradske biblioteke

Светски дан јабуке у Библиотеци

Поводом Светског дана јабуке, у Градској  библиотеци одржан је јавни час српског језика и књижевности са ученицима 4. разреда ОШ „Др Драгиша Мишовић“. Са библиотекарима Дечијег одељења, Јеленом Дуковић и Маријаном Лазић, дружило се око 70 радозналих малишана.

На самом почетку програма, библиотекари су деци нагласили да је јабука једина воћка која има свој светски дан и да се он обележава 20. октобра. Дан јабуке у свету је први пут обележен 1990. године са циљем указивања на здравствени значај тог воћа и да би се истакле многобројне сорте јабуке.

Током дружења деца су била у прилици да чују да је пре једног века познати српски писац, Војислав Илић Млађи написао песму „Ево јабука“ у којој је набројао 90 сорти овог рајског воћа које од маја до краја новембра сазрева на тлу Србије.

И наши гости су били веома инспирисани темом којом смо се бавили, па су заједно са својим учитељицама Данијелом Минић, Јеленом Ивковић, Милком Ђуровић и библиотекаром Богданом Пауновићем осмислили интересантан програм посвећен Дану јабуке.

За крај дружења деца су одгледала и одслушала познату народну бајку „Златна јабука и девет пауница“, за коју је анимацију урадио Љубиша Ћирковић. Реч је о једној од наших најмаштовитијих бајки коју је као и већину српских народних бајки забележио Вук Стефановић Караџић.

Препуна Мала сала Дома културе и насмејана и радознала лица деце су учитељима и библиотекарима подстрек за даљи заједнички рад.

Ознаке: , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар