Logo Gradske biblioteke

„Слободни, али на земљи”

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” у среду, 25. јула у Дому културе, организовала је књижевно вече „Слободни, али на земљи” на коме је представљен роман „Плава” младе чачанске ауторке Магдалене Д. Миковић. Публика је имала прилику да чује дирљиву, интимну причу, исписану плавим мастилом главне јунакиње Луне Есен.

Вече је отпочело упознавањем посетилаца са биографским подацима, талентоване и несвакидашње тинeјџерке. Разумевање теме романа, чију окосницу чине мотиви попут одрастања, другарства, прве љубави, неразумевања околине, глади, анорексије и самоспознаје су посебно дочарани одломком из књиге „Плава” који је прочитала сама ауторка. Након врло упечатљивог казивања о томе шта анорексија, као подмукло обољење носи са собом, о проблемима, и о томе како је препознати, и  како разумети младу особу којој се то догађа, из угла струке открила је психолог Гордана Јевремовић. Она је указала на значај књиге и снаге која је потребна да неко врло потресну, интимну причу оголи, стави на папир и говори о свом животу. „Не смемо изгубити из вида да су младе девојке које болују од анорексије заправо врло интелигентне, талентоване, одговорне особе, амбициозне и њихова потреба да удовoље свима и задовоље многа очекивања их доводи у позицију да контролисањем уноса хране замишљају да имају апсолутну контролу над свим. Такође, морам нагласити да је и стручњацима велики изазов да раде са младим људима који болују од анорексије, јер је неопходан потпуно другачији приступ, који чак ни теоријски у литeратури није довољно обрађен. Требало би имати у виду да ни и смртност од анорексије код особа које оду на болничко лечење није мала. Магдаленина књига је написана из искуства личности којој се све то догађа и може бити велика помоћ и младим људима, родитељима, али и нама из струке. Желим да захвалим Магдалени што је ову причу поделила са нама”, истакла је психолог Гордана Јевремовић.

Квалитет рукописа препознали су и запослени у ИК „Пчелица” у чијем издању је роман „Плава” и угледао светлост дана. О сарадњи са Магдаленом Д. Миковић и значају ове теме говорила је уредник ИК „Пчелица” Бојана Јовановић. „Када смо добили рукопис у старту смо схватили да је реч о младој особи која поседује књижевни дар, али и храброст да подели своју животну причу, која је искрена и дубока. Нисмо имали дилему да је реч о добром штиву и да би га требало објавити, јер смо схватили да се у јавности о анорексији суштински мало зна, а Магдалена је била спремна да сарађује и драго нам је да је наша кућа издавач овог романа”, казала је Бојана Јовановић.

Магдаленин таленат за писање и разумевање књижевности потврђен је и одломком из критике Данијеле Ковачевић Микић, професора српског језика и књижевности, који је прочитала водитељка програма Тања Вуковић.

„Зреле, дубоке мисли о страховима – од људи, од неуспеха, од одбачености, од себе, као и критички интонирана свест о друштвеном лицемерју, дају овом делу и дидактичку вредност. Изузетан књижевни дар видљив је по напетој драмски обликованој слици боравка на одељењу психијатрије, која ниједног читаоца не може да остави равнодушним, а која притом садржи и филмску сценичност и филозофско питање слободе. Наслов дела и имена јунака имају симболичку вредност. Плава је и персонификована Анорексија, и главна јунакиња, и стање душе, али и небо које од заљубљеног посматрања звезда на крају постаје симболична слика одрастања и духовног зрења. Није без разлога Виктор Блур, као спој победника или победе и плавог. Магдалена је победила себе и своје страхове и смогла снаге да створи од себе Луну Есен не би ли упозорила на то да се болест може догодити свима и да уме да потмуло чека свој час”, између осталог стоји у књижевном осврту Данијеле Ковачевић Микић.

На крају програма Магдалена Д. Миковић емотивно и искрено је одговарала на питања водитеља и публике, истичући: „Било је тешко све ово написати, али речи су излазиле саме и заправо мени је много лакше да пишем, него да говорим. Хвала Вам што сте вечерас овде, то ми много значи”. Књижевно вече музички је употпунио гитариста Александар Јелисавчић Дибо, који је извео композицију „Dust in the Wind”.

Ознаке: , , , , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар