Logo Gradske biblioteke

Резултати конкурса за есеј о Дисовом стваралаштву

Жири за есеј о Дисовом стваралаштву на 52. Дисовом пролећу радио је у саставу: Маја Савић, Марија Слобода и Милан Громовић (председник). Након вишеструког читања десет есеја, који су пристигли на овогодишњи конкурс, чланови жирија издвојили су три: „Кроз призму стилских фигура до семантичких обзора збирке песама Утопљене душе Владислава Петковића Диса“, „Есхатолошка будност у поезији Владислава Петковића Диса у контексту апокрифне књижевности“ и „Миопија лирског субјекта“.

Одабрани радови резултат су дугог и исцрпног истраживачког рада на појединим тематским оквирима поезије и поетике Владислава Петковића Диса. Награђене есеје одликује аналитички дух, бритак стил, научна систематичност, али и уметничка мисао, која отвара стваралачке путеве до духова великих песника. Текстови представљају јасан и концизан одговор на интерпретативна питања над Дисовим песничким поступком и осветљавају три усмерења тумачења: књижевнотеоријску промисао, теолошко становиште и проматрање поезије оком лингвистике.

Жири је донео једногласну одлуку да на 52. Дисовом пролећу додели следећe награде:

  1. награда: „Кроз призму стилских фигура до семантичких обзора збирке песама Утопљене душе Владислава Петковића Диса“ (шифра: ЛИБРА), аутора Тамаре Јовановић (1987), студента докторских студија на Филозофском факултету у Новом Саду
  2. награда: „Есхатолошка будност у поезији Владислава Петковића Диса у контексту апокрифне књижевности“ (шифра: КОШАРКА), који је потписао Милош Живковић (1989) из Београда.                                                                                                                                                              3.  награда: „Миопија лирског субјекта“ (шифра: РАЈЧИН СУДИЋ), есеј који је послала Милка Радуловић (1988) из Суботице.

Награде ће бити ауторима уручене на традиционалној пригодној свечаности 28. маја 2015. године у дворишту Народног музеја у Чачку, испред Дисовог споменика.

Ознаке: , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

3 одговора to “Резултати конкурса за есеј о Дисовом стваралаштву”

  1. Ponosni smo na nasu Milku …ona i svi ostali dobitnici su zivi dokaz da jos pameti ima i da ima nade za sve mlade ljude u ovoj drzavi .

  2. danica radunovic Says:

    Čestitam nagrađenima! Da li se na sajtu Biblioteke mogu objaviti radovi nagrađenih. Recimo jedan ciklus pesama iz zbirke mlade pesnikinje i prvonagrađeni esej.
    Srdačan pozdrav iz Beograda!

  3. Поштовани, избор из песама награђених на конкурсу за награду „Млади Дис“ објављује се у часопису „Дисово пролеће“, који ћемо објавити у електронској верзији на нашем веб сајту, док се штампана верзија може наћи у библиотекама или лично од нас као издавача. За есеј нисмо предвидели објављивање због дужине есеја, али планирамо објављивање књиге есеја са овог конкурса.

Оставите коментар