Logo Gradske biblioteke

Представљен пројекат нове зграде Библиотеке

Предавањем др Богдана Трифуновића под називом „Какве нам библиотеке требају?“ Градска библиотека у Чачку је у уторак, 20. јуна 2017. године започела летњу програмску шему. Директор Библиотеке и председник Библиотекарског друштва Србије се током ове презентације бавио питањима простора за библиотеке, њихове локације, архитектуре, функције итд. поткрепивши своје излагање бројним примерима из библиотека света. У другом делу предавања публици је представљен пројекат нове чачанске Библиотеке чија је изградња управо почела и трајаће наредних 400 календарских дана.

Представљајући модерне библиотеке света (Универзитетска библиотека у Роскилде у Данској, Градска библиотека у Њујорку, Универзитетска библиотека у Архусу, Јавна библиотека у Амстердаму итд.) Трифуновић је рекао да свака јавна библиотека треба да задовољи потребе корисника у својој средини, треба да заштити локално наслеђе и културно стваралаштво, да утиче на квалитет живота заједнице и унапреди урбани пејсаж. „Симбиоза свега реченог је да јавна библиотека треба да буде културно-информациони центар око кога се локална заједница окупља и то свакодневно…Осим тога, библиотека је жив организам који се стално мора мењати и прилагођавати“, закључио је он.

Закључак да је потребно решити проблем неадекватног простора чачанске Библиотеке донет је још пре седам деценија, 1946. године. До 2009. године када је одлуком Града купљен Дом војске за потребе Библиотеке, било је више иницијатива за трајно решење смештаја Библиотеке. Можда је најзначајнија иницијатива из 1978. године, када је, за Дан града Чачка, 1. октобра, положен камен темељац за изградњу Библиотеке према идејном решењу Михајла Марића. Тек скоро четири деценије касније почиње реконструкција, надградња и доградња зграде Дома војске за потребе Библиотеке према идејном решењу архитекте Момира Радишића из 2013. године за које је главни пројекат урадио архитекта Душан Вуловић. Нови објекат на 3.128 квадратних метара имаће сва постојећа одељења и услуге, а укључиће и доста тога новог. Пре свега, објекат ће располагати великом читаоницом, електронском читаоницом, малом конференцијском салом, великом салом са 150 места, великим унутрашњим двориштем за летње програме, радионице са децом итд.

„Не може се очекивати развој библиотеке у Чачку у неадекватним просторно-техничким условима какви су тренутно. Зато у новој згради желимо да оптимално искористимо постојећи простор. Упутићемо допис Граду за одређене унутрашње корекције“, рекао је Трифуновић.

У временима у којима је изградња библиотеке чист преседан, јер се једна наменски грађена зграда за матичне библиотеке у Србији гради на сваких 25 или 30 година (последња је је изграђена у Смедереву 1990. године) Министарство културе и информисања Републике Србије за ову чачанску капиталну инвестицију даје пуну подршку. Наиме, у тексту нацрта Стратегије развоја културе Републике Србије 2017-2027 који је урадило Министарство стоји да чачанска Библиотека завређује подршку, јер се издваја по „својим амбициозним плановима, савременим приступима у пословању и осмишљавању програма“…Стога, изградња библиотеке у Чачку је изузетан догађај и за грађане Чачка, али и за културу Србије.

Ознаке: , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар