Logo Gradske biblioteke

Представљен Анекс Библиотеке шабачке

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ угостила је у среду, 7. марта 2018. Соњу Бокун Ђинић из Библиотеке шабачке која је том приликом одржала презентацију Библиотеке као грађевине : Шабац, Чачак…

Библиотека шабачка је у октобру прошле године обележила 170 година постојања и коначно материјализовала деценијски сан о завршетку Анекса Библиотеке на 1.000 m². Прва наменски грађена зграда за установу културе у Граду Шапцу отворена је након десет година градње. Физички, али и јединственим информационим, безбедносним и системом грејања припојена је здању Владичанског двора у Шапцу у коме је Библиотека смештена од 1854.

Бивша директорка Библиотеке шабачке Соња Бокун Ђинић је из прве руке представила које су стратегије заговарања за изградњу Анекса током више година користили, који проблеми  су пратили ову капиталну инвестицију итд. Она је укратко представила и монографију Темељ од књига, објављену поводом јубилеја 170 година постојања.

Присутнима се обратио и др Богдан Трифуновић, директор чачанске Библиотеке који је нагласио да широј популацији треба представити шта је визија модерног библиотекарства. Он је навео примере библиотека из не тако богатих европских земаља које су паметним улагањем створили културне центре око којих се окупља заједница и преко којих се њихови градови идентификују. У сусрет завршетку изградње нове зграде Библиотеке у Чачку емитован је кратак филм 170 година Библиотеке у Чачку (1848-2018) аутора Марије Радуловић, Љубише Ћирковића и др Богдана Трифуновића.

Овај програм је одржан у Библиотеци Међуопштинског историјског архива у Чачку поводом 170 година оснивања Друштва за читање славено-сербских новина у Чачку 1848. године и обележавања 10. марта, Дана установе.

Ознаке: , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар