Logo Gradske biblioteke

Отворена манифестација „Штампана реч 2017“

У организацији Завичајног одељења Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”, у среду, 7. фебруара 2018. године отворена је деветнаеста по реду изложба „Штампана реч 2017” у Галерији Народног музеја у Чачку. На овогодишњој изложби приказана је чачанска издавачка продукација из 2017. године која броји 292 монографске и 33 серијске публикације које је објавило 67 издавача. Изложбу прати каталог и плакати на којима су исписани цитати и песме завичајних аутора који говоре о читању и књизи. Аутори овогодишње изложбе Тамара Јанковић, Тијана Бежанић и Оливера Недељковић представиле су јавности богату и разноврсну издавачку продукцију на једном месту.

             У име Градске управе публику је поздравила Милица Дачић, заменица градоначелника истакавши значајну улогу Библиотеке у култури Чачка, похвалила библиотекаре и њихово залагање за очување завичајне баштине и осврнула се на кохезију која постоји између аутора, издавача и читаоца. Такође, Милица Дачић је искористила прилику да подсети суграђане да се ове године очекује завршетак изградње зграде за Библиотеку.

Један од аутора изложбе, Тијана Бежанић се обратила посетиоцима и захвалила издавачима, ауторима и другим сарадницима који су достављањем својих публикација омогућили реализацију овогодишње изложбе, а уједно испунили и законску обавезу о достављању локалног обавезног примерка. Након завршетка изложбе, 28. фебруара, изложене публикације ће бити смештене и трајно сачуване у Завичајном одељењу чачанске Библиотеке, а у 24. броју часописа Глас библиотеке биће публикована библиографија ових издања. Овакав библиографски попис представља вредан прилог приликом израде текуће националне библиографије, а самим тим и перманентно сведочанство постигнућа чачанских издавача током једне календарске године.

Жири у саставу Војислав Радоњић, председник, Лела Томашевић и Драгана Лазовић донео је једногласну одлуку да Награда „Исаило А. Петровић” припадне дизајнеру Миленку Савовићу за ликовно-графичку опремљеност публикације Јермени у Чачку : 1885-1950 у издању Народног музеја Чачак. Образложење жирија прочитала је Лела Томашевић у коме је наведено да се споменута књига „издвојила својом елегантном корицом, правим избором типографије, а да је избор боја штампе уводних страна фино усклађен са темом књиге”. Поред главне награде, жири је одлучио да похвали књигу песама Док анђели певају илустровану нежним акварелима, као и књигу У потрази за Љубицом, примамљиво штампаном у комплементарном плаво-наранџастом пару.

Награда „Даница Марковић” је додељена ауторки публикације Јермени у Чачку : 1885-1950 мр Маријани Матовић и издавачу Народном музеју Чачак. Одлуку о добитнику Награде донео је жири у саставу Саво Стијеповић, председник, Марија Орбовић и Слободан Николић. По речима жирија „награђена књига на нов и занимљив начин предочава тему која је у овом обиму и на овај начин први пут обрађена. Историјске чињенице које се односе на земљу древног Закавказја, као и мање познату општенационалну прошлост, али и прошлост Чачка, нису изложене као простодушно поређана документарна стварност, већ су смештене у контекст прозне форме која успешно прати нит узорно спроведеног научно-популарног метода. Књига обрађује малобројна откривена документа у вези са јерменским породицама у Чачку која су била похрањена у депоима Међуопштинског историјског архива. Њихово извођење на светлост дана и уобличавање у целовит текст подухват је више него достојан пажње”.

Свечано отварање изложбе поверено је госпођи Ковиљки Летић, историчару у пензији чији је истраживачки рад на тему основних школа у чачанском, драгачевском и рудничком крају добро познат овдашњој и широј публици. Својом беседом истакла је да су „књиге део душе, део корена народа, весници науке, уметности, стваралаштва, културе, учења, рада”. Њихова примарна улога је да спрече заборав и оставе сведочанство о прошлости будућим генерацијама.

За музички програм биле су задужене Милица и Катарина Матовић, постдипломци на Филолошком факултету у Београду и чланови хора „Светог владике Николаја жичког” при цркви Св. кнеза Лазара у Љубићу, које су извеле две композиције „Ноћ у Хиландару“ и „Суза Косова”.

            Водитељ програма била је Марија Радуловић.

Ознаке: , , , , , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар