Logo Gradske biblioteke

Обележен Дан Библиотеке и јубилеј 170 година Читалишта у Чачку

У петак, 9. марта 2018. обележен је Дан Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ и јубилеј 170 година Читалишта у Чачку. У Позајмном одељењу за одрасле читаоце је током дана успешно спроведена акција Књига изненађења као и рођендански попуст на цену годишње чланарине за све категорије корисника, а у вечерњем термину Библиотека је представила књигу „Срби 1903-1914:историја идеја“.

О златном добу српске историје говорили су историчари проф. др Милош Ковић и проф. др Предраг Марковић, а  Клиову едицију Полис представио је уредник издања Зоран Хамовић. У едицији Полис већ 20 година објављујемо историјска дела заснована на савременим методолошким поставкама у истраживању и приступу проблему. Будући да пред наше читаоце доноси неидеологизовано, креативно промишљање историје и врхунско штиво савремене историографије ова библиотека постаје најбољи путоказ даљим сазнањима и сасвим новом читању историје.

Зборник радова „Срби 1903-1914:историја идеја“ посвећен је једној од највећих епоха српске историје, добу краља Петра I Карађорђевића, уочи самог Првог светског рата које је донело општи препород и изузетна достигнућа у науци, књижевности, уметности, музици, политици, војној вештини. О овом периоду које је историјска наука одавно назвала златним добом српске културе и политике говорили су истакнути историчари Предраг Марковић и проф. др Милош Ковић.

Ова књига поставља питања и нуди одговоре водећих српских историчара, историчара књижевности, историчара уметности, филозофа, социолога, антрополога, археолога, музиколога. „Срби 1903-1914:историја идеја“ је први том енциклопедије једног времена који говори о људима и елитама тога доба и шта су за њих значиле идеје нације, демократије и људских права.

Програм је водио Мирко Дрманац.

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар