Logo Gradske biblioteke

О новој Библиотеци на највећој европској конференцији

У Берлину је од 11. до 15. јуна 2018. године одржан „107. дан библиотекара” (107. Bibliothekartag), најстарија библиотечка конференција у Немачкој и највећа у Европи по броју учесника. Дан библиотекара у Немачкој се одржава од 1900. године у континуитету, изузев прекида током Првог и Другог светског рата. Конференција је организована у хотелу „Естрел” у Берлину, у највећем европском хотелско-конгресном центру.

На 25.000 квадратних метара, у више десетина конференцијских сала, окупило се 4.000 библиотечко-информационих професионалаца из Немачке, околних земаља, Европе и света. Мото овогодишње конференције био је „Отворено и умрежено” (Offen und Vernetzt), чиме се на кратак и јасан начин сажима доминантни тренд промена у савременој библиотечкој професији. У оквиру подтема расправљало се о сарадњи и лидерству у библиотекарству, новим облицима комуникације, организацији и оптимизацији пословања, набавци библиотечке грађе и лиценцама, обуци, стручном усавршавању и професионалној подршци.

На позив организатора конференције, Удружења немачких библиотекара (VDB – Verein Deutscher Bibliothekarinnen und Bibliothekare) и Професионалног удружења Информациона библиотека (BIB – Der Berufsverband Information Bibliothek e. V.), прилику за учешће на овом скупу добио је др Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ и председник Библиотекарског друштва Србије. У оквиру сесије посвећене простору библиотека „Концепт простора из различитих перспектива“ Богдан Трифуновић представио је пројекат нове зграде Градске библиотеке Чачак, са излагањем које је повезало теме заговарања за библиотеке и потенцијала нових библиотечких простора као центара окупљања локалних заједница. У оквиру своје теме он је приказао и историјат пројекта нове зграде, који ће након окончања прерасти у највећу и најмодернију градску библиотеку у Србији.

Позив др Богдану Трифуновићу за учешће од стране удружења VDB и BIB био је праћен обезбеђеним смештајем, котизацијом и улазницама за све затворене програме и садржаје. Боравак у Берлину искоришћен је и за обнављање старих и стицање нових контаката, па ће у новој згради Библиотеке Чачак један од првих стручних предавача из иностранства управо бити из Немачке.

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар