Logo Gradske biblioteke

О читалачким клубовима

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ наставила је програм стручног усавршавања библиотечких кадрова Моравичког округа, у четвртак, 23. новембра 2017. године, организовањем акредитованог семинара „Читалачки клубови у библиотеци“.  Ауторка Јелена Бенић, виши библиотекар Народне библиотеке Србије, одржала је четири сата предавања и неколико практичних радионица, за 23 полазника семинара.

     Током предавања праћеног видеопрезентацијом и практичног рада на теме формирања, организовања и вођења читалачких клубова, полазници су сазнали о историјату  и о врстама овог облика рада са читаоцима, у зависности од њиховог узраста, пола и интересовања за одређене жанрове и литературу.

Такође су детаљно упознати са критерујумима и организовањем различитих читалачких група у оквиру клубова, као и значају овог иновативног начина рада  са корисницима  за унапређење културе читања.  Током радионица полазници су, подељени у групе, сналажљиво подражавали окружење у својим библиотекама и успешно „организовали“ неколико читалачких клубова, како за најмлађе, тако и за одрасле читаоце, али и групе, према интересовању за одређену врсту литературе, као што су руски класици или завичајна грађа из области етнологије.

Присутни библиотекари су одлично оценили теме предавања и оно што су чули, а неки су и констатовали да већ у својим срединама организују сличне облике рада са корисницима, али да их до сада нису дефинисали као клубове. Такође су сви заједно закључили да постоје небројени начини креативног рада са читаоцима, симболично их назвавши „Бескрајна прича“  по роману Михаела Ендеа, који је као тему „свог“ клуба предложила једна група библиотекара.

    Библиотекари из општинских библиотека из Ивањице, Гуче, Горњег Милановца, библиотеке домаћина, као и пет библиотекара из основних и средњих школа чачанске општине, добили су сертификате о похађаном семинару и предложили још једно окупљање на сличну тему.

 

Ознаке: , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар