Logo Gradske biblioteke

(Не)озбиљни Нушић

У  петак 19. јануара 2018. у просторијама Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ отворена је изложба под називом (Не)озбиљни Нушић, аутора Душице Брковић и Милице Стовраг, а поводом обележавања осамдесет година од смрти великог комедиографа. 

О Нушићевом бурном животу, књижевном раду, личној и породичној судбини, као и о судбини његових дела, говорила је Душица Брковић, библиотекар Позајмног одељења за одрасле. Она је подсетила на актуелност Нушићевих драма и бесмртност ликова који живе у данашње време и ни мало не губе на значају. 

„Нушићеви карактери су слика и прилика српског менталитета и нарави и надживели су деценијама време у коме су настали, зато што их је створио књижевник који је свој народ волео, добронамерно га критиковао и у душу познавао.“

У програму је учествовао драмски уметник из Чачка, Радослав Баћко Букумировић који је на изузетно веран начин дочарао публици лик Алексе Жуњића, среског шпијуна из дела Сумњиво лице. У завршници програма уметник се представио као сам писац, Бранислав Нушић, интерпретирајући делове из чувене Аутобиографије. Чули су се одломци и из Ожалошћене породице, Госпође министарке и Народног посланика, а преко 50 посетилаца уживало је у програму отварања изложбе и самој изложби.

Изложба о Нушићу публику упознаје са животом и радом великог комедиографа. На паноима су приказане слике из приватног живота и позоришних представа по Нушићевим комадима, као и избор најзначајнијих дела из Нушићевог књижевног опуса у витринама.

До 7. фебруара 2018, до када је изложба отворена, грађани Чачка могу погледати дела врсног комедиографа и заљубљеника у позориште. Ова изложбена поставка ће их насмејати, али и позвати да се замисле зашто нас писац критикује  и опомиње.

Ознаке: , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар