Logo Gradske biblioteke

Начуљи уши, читам ти причу!

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” у уторак, 11. августа ће покренути летњу програмску шему емитовањем аудио-записа прича на Фејсбук страници и YouTube каналу установе, сваког уторка, четвртка и суботе од 21 час. С обзиром на то да су услед увођења ванредне ситуације програмске активности отказане, интензивно се размишљало који би садржај могао да окупи и повеже више људи без њиховог директног присуства. Важно је било испоштовати све прописане мере које се спроведе због спречавања ширења вируса корона, али било је битно и да публика не остане ускраћена за културне садржаје.

Прича и причање још од времена легендарне Шехерезаде па до данас је један од најделотворнијих начина повезивања људи, а слушање прича код куће, на отвореном, поред реке или на неком пријатном месту је својеврстан лек за душу.

Као што истакао наш велики писац Иво Андрић, у Беседи приликом уручења Нобелове награде, потреба за причом и причањем остаје и причању нема краја… „Није уопште толико важно да ли један приповедач описује садашњост или прошлост, или се смело залеће у будућност; оно што је при том главно, то је дух којим је надахнута његова прича, она основна порука коју људима казује његово дело. А о томе, наравно, нема и не може бити прописа ни правила. Свак прича своју причу по својој унутарњој потреби, по мери својих наслеђених или стечених склоности и схватања и снази својих изражајних могућности; свак сноси моралну одговорност за оно што прича, и сваког треба пустити да слободно прича. Али допуштено је, мислим, на крају пожелети да прича коју данашњи приповедач прича људима свога времена, без обзира на њен облик и њену тему, не буде ни затрована мржњом ни заглушена грмљавином убилачког оружја, него што је могуће више покретана љубављу и вођена ширином и ведрином слободног људског духа. Јер, приповедач и његово дело не служе ничем ако на један или на други начин не служе човеку и човечности. То је оно што је битно.”

Руководећи се овим мудрим речима и принципима библиотерапије креирана је летња програмска шема Библиотеке. Одабране су пригодне приче, дела епистоларне књижевности, кратки есеји, погледи, цртице домаћих и страних стваралаца. У првом сегменту током августа заинтерсовани слушаоци ће моћи да чују дела из пера Марине Цветајеве, Бранка Миљковића, Бранислава Петровића, Матије Бећковића, Оливере Недељковић, Ивана Токина… Одабир текстова урадиле су Марија Радуловић и Тања Вуковић које су и снимиле аудио-записе прича, за постпродукцију и монтажу задужен је био Мирко Дрманац, док се за фотографију и визуелни идентитет побринуо Владимир Симић.

Важно је напоменути да су све приче снимљене у просторијама Библиотеке и да је целокупни процес одабира материјала, читања, студијског снимања звука, обраде и монтаже и визуелног сегмента искључиво урадили библиотекари, јер идеја је била да се по моделу сторителинга публици пренесе део емоције, љубави према читању, књигама и повезивању људи у време када лечење културом може бити један од најбољих медикамената…

Стога, начуљите уши – слушамо се!

Ознаке: , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Један одговор to “Начуљи уши, читам ти причу!”

  1. Радомир Теодосијевић Says:

    Изузетно!,све похвале за ову идеју!

Оставите коментар