Logo Gradske biblioteke

Млади Дис Јовани Маројевић

На овогодишњи конкурс за награду Млади Дис приспело је тридесет осам рукописа песничких збирки. Жири у саставу Предраг Петровић, председник, Соња Миловановић и Дејан Матић, чланови, након пажљивог читања и исцрпног разматрања у најужи избор уврстио је рукописе: Убери ме (шифра „Школице“), Ум за морем, смрт за вратом (шифра „Стари Океан“), Лутају кроз месо (шифра „Невидљиви Црв“), Сутра (шифра „Столар“) и У подне на две ноге (шифра „Компас“). Једногласна одлука жирија је да награду Млади Дис за 2017. годину добије рукопис Убери ме (шифра „Школице“).

Награђени рукопис представља пажљиво компоновану песничку целину која се састоји из три лирска циклуса: „Ја, Глиглијка“, „Убери ме“ и „Унутрашњи предјели, унутрашња трава“. Реч је о поезији интимних стања и доживљаја, „интимних космогонија“ како се вели у једној песми, која су изражена пробраним језиком, богатом сликовитошћу и суптилно успостављеним ритмом слободног стиха. У широком мотивском распону од преиспитивања телесности, еротике и сексуалности до пројектовања властите интиме у просторе природе, траве, неба и језика, лирски субјект ове поезије проговара аутентичним и снажним гласом који повремeнo има потребу да комуницира и са књижевним искуством Силвије Плат или Хулиа Кортасара. Рукопис збирке вишезначног, заводљивог и у исти мах провокативног наслова „Убери ме“ на најбољи начин враћа веру у изражајне могућности љубавне и интимне лирике у савремено доба коме, чини се, управо недостаје поезије овако богате емотивности, изнијансиране чулности и смелог понирања како у дубине тела тако и у метафоричке потенцијале језике. Зато је награђени рукoпис, делом, и на трагу поезије великог Диса.

Жири има потребу да овом приликом похвали и остале рукописе који су ушли у најужи избор а међу њима посебно рукопис Ум за морем, смрт за вратом (шифра „Стари Океан“) који се, уз награђени, највише издвојио песничком самосвешћу и снажном сликовитошћу.

Београд, 8. маја 2017.

Предраг Петровић

                                                                                                       Соња Миловановић

                                                                                                            Дејан Матић

 

Разрешење шифре:

Добитник награде Млади Дис за 2017. годину је Јована Маројевић (1985) из Никшића,  Црна Гора. Њен рукопис Убери ме, Градска библиотека штампаће до краја године у едицији Токови као 36 књигу младог песника. Плакета Млади Дис Јовани Маројевић биће уручена 26. маја у Чачку.

Посебно је похваљен рукопис Ум за морем, смрт за ватром Огњена Аксентијевића (1994) из Лесковца. Жири је издвојио и похвалио рукописе Милана Вићића (1989) из Пожаревца, Уроша Ристановића из Умке (1994) и Марте Кнежевић из Панчева.

Ознаке: , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар