Logo Gradske biblioteke

Како осавременити школске библиотеке

Матична служба Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ започела је јесењи циклус групних обука за школске библиотекаре у четвртак, 2. новембра 2017. године. Семинар „Савремене школске библиотеке у Мрежи библиотека Србије и стручни библиотечки послови“, одржан је у Регионалном центру у Чачку, у трајању од пет сати.

       С обзиром на већ, нажалост уобичајену праксу у школама да се библиотечки кадар  мења почетком сваке школске године, и овог септембра у Моравичком округу са пословима библиотекара први пут се срело око тридесетак просветних радника.  У жељи да им пружи адекватне информације и олакша први сусрет са струком, Матична служба је  организовала семинар на тему физичке и стручне обраде публикација, ревизије књижног фонда и достављања валидних статистичких података, којима се ажурира електронска база Мрежа библиотека Србије. Тема скупа такође је била комуникација руководстава школа и школских библиотекара са Матичном библиотеком, у циљу што ажурнијег спровођења предложених мера за унапређење рада и побољшања положаја библиотекара унутар школских колектива.

     Управо о тој теми, као и о дигнитету професије школског библиотекара у систему библиотека Србије, после поздравне речи Слађане Парезановић, начелника ШУ МО, у уводном обраћању, говорио је директор Матичне библиотеке др Богдан Трифуновић. На семинар су били позвани и директори основних и средњих школа Округа, а од њих десет који су се одазвали позиву, један број је узео учешћа у дискусији на поменуте теме. Закључак уводног дела скупа је да боља комуникација са Матичном библиотеком може унапредити рад просветних радника који су ангажовани и у настави и у стручном и креативном раду у школским библиотекама.

      У наставку семинара о стручним библиотечким пословима, предавања праћена видеопрезентацијом и објашњењима на практичним примерима, одржали су Дубравка Илић и Владимир Симић, библиотекари. Стручним предавањима присуствовало је 49 школских библиотекара Округа, на чији предлог је  договорено одржавање још једног семинара, већ почетком децембра.

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар