Logo Gradske biblioteke

Кад су мали велики, у друштву писца за децу Николете Новак

У организацији Грaдске библиотеке „Владислав Петковић Дис” у среду, 3. октобра чачански предшколци и основци су се дружили са писцем за децу Николетом Новак. Током октобра, а у оквиру Дечје недеље, запослени у чачанској Библиотеци труде се да малишане и ученике основних школа упознају са аутором који је занимљив, кога воле и који пише за њих.

Овога пута велики пријатељ деце и животиња Николета Новак предшколцима из вртића „Сунце”, „Бамби” и „Мали капетан”  говорила је о темама из својих сликовница, а деца су припремала игроказ за причу „Јежић Мики је често љут”, која је објављена у оквиру едиције „Приче из шуме”. Предшколци нису крили одушевљење, а костими које су носили су приказали како добре приче настављају да живе кроз младе нараштаје и како се међу публиком рађају нови читаоци.

Након предстaвљања пријатеља из шуме, саване и осталих малих-великих пријатеља из животињског царства, Николета Новак је уз пратњу библиотекара Дечјег одељења Јелене Дуковић, Маријане Лазић и Невене Петковић посетила ОШ „Милица Павловић”. Ученици првог разреда ове школе, као и њихови другари из вртића „Гимназион” пажљиво су слушали како се могу добро упознати кућни љубимци и да су они значајни за раст и развој сваке личности, а то је даровота списатељица вешто представила и у приручнику „Упознајмо кућне љубимце”. Посебно је Николета Новак истакла „и кућни љубимци и дивље животиње су деци својеврсна лекција  о односима, о структури понашања, али уједно кроз моје књиге желим да вас научим да волите природу и животиње, јер тако ћете постајати и бољи људи и чланови друштва у ком живите”.

 

Николета Новак је по образовању ветеринар. Ради у ветeринарској клиници „Новак” у Београду и бави се лечењем кућних љубимаца. Вешто уклапа посао ветеринара и писца, па је до сада за ИК „Пчелица” објавила: илустровани приручник „Упознајмо кућне љубимце”, романе „Тако ми је причао Будимир” и „Теса, мала балерина”, едиције сликовница „Један дан са животињама”, „Приче из шуме”, „Пријатељи из саване”, „Кад су мали велики”.

Ради са децом у оквиру радионице „Плави пас” чији је циљ да деца науче како да се безбедно опходе према псима.

Од раног детињства Николета Новак је уживала у три ставри: у дружењу са децом, животињама и писању. И данас је подједнако испуњавају све три ставри, које се у њеном животу преплићу и допуњују, а да су резултати добри показује и гостовање у Чачку, јер је преко двеста предшколаца и ученика уживало у њеним причама и друштву.

Ознаке: , , , , , , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар