Logo Gradske biblioteke

Изложба о Дису пред краљевачком публиком

Изложбa посвећена животу и стваралаштву Владислава Петковића Диса (1880–1917), приређена пре седам година на основу обимне грађе која је у Завичајном одељењу сабрана вишегодишњим трудом библиотекара и бројних сарадника чачанске Библиотеке, која песниково име носи од 1998. године, отворена је у у петак, 22. децембра, у простору Народне библиотеке Стефан Првовенчани у Краљеву.

 Стогодишњица смрти песника који је унео најзначајније промене у песнички израз на српском језику почетком 20. века, била је повод да се ова запажена изложба, која је протеклих година, након Чачка, гостовала у Зајечару (2010), Културном центру Србије у Паризу (2011), на Данима Преображења у Румунији (2014) и на Међународном сајму књига у Београду (2017), представи бројној краљевачкој публици.

На значајну улогу чачанске Библиотеке у чувању успомене на песника који је у антологијама српске лирике најчешће заступљен песмама Можда спава, Тамница и Нирвана, у чију част се у Чачку дуже од пола века организује песничка манифестација Дисово пролеће, указао је др Богдан Трифуновић, директор чачанске Библиотеке. Посетоцима се обратила и библиотекар саветник Оливера Недељковић, аутор поставке, у чијој реализацији су 2010. године учествовали и Даница Оташевић, сарадник на писању текста, и Зоран Јуреш, графички дизајнер. Љубиша Ћирковић, чији је филм Утопљене душе из 2011. године, овом приликом приказан окупљеним ученицима краљевачких школа и љубитељима поезије, говорио је о раду на овом занимљивом двадесетоминутном остварењу.

У име домаћина, публику је поздравио мр Миша Милосављевић, директор Народне библиотеке Стефан Првовенчани, са жељом да се вишедеценијска квалитетна сарадња међу библиотекама из Краљева и Чачка са успехом настави.

Вече је осмислила и надахнуто водила мр Ана Гвозденовић, уредник у издавачкој делатности краљевачке Библиотеке.

Ознаке: , , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар