Logo Gradske biblioteke

Ирска култура и књижевност у Библиотеци

Прва изложба у оквиру циклуса представљања „мање видљивих“ књижевности заступљених у фондовима Библиотеке отворена је у Позајмном одељењу за одрасле читаоце у четвртак, 14. децембра 2017. поводом обележавања Дана библиотекара.

Ирска култура и књижевност која је изнедрила светски познате ауторе попут Џејмса Џојса, Оскара Вајлда, Семјуела Бекета, Бернарда Шоа и других, била је инспирација за поставку „Ирска – смарагдно острво“  коју су осмислиле и реализовале Душица Цибралић, Наташа Кривачевић Поповић и Снежана Планић.

Стихове В.Б. Јејтса на енглеском језику говорио је студент Јован Сретеновић а Ивана Крсмановић, професор енглеског језика на Високој школи техничких струковних студија у Чачку је отворила изложбу. „Ирска књижевност је, феноменолошки, међу најспецифичнијим књижевностима на свету.

Ретко где ћете успети да нађете тако малобројну нацију са толико изврсних књижевника. На око пет милиона становника имати четири добитника Нобелове награде, Шоа, Јејтса, Бекета и Хинија, заиста је куриозитет. Осим ове необичне чињенице, парадоксално је да ирска књижевност стварана на три језика, ирском, енглеском и латинском, а да су најзначајнија дела ирске књижевности написали Енглези“, рекла је она и закључила да „ирску књижевност треба читати са осећајем ирске историје понајвише због тога што памћење историје чини њен највећи и најснажнији део“.

Изложба „Ирска – смарагдно острво“ отворена је до 15. јануара 2018.

Ознаке: , , , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар