Logo Gradske biblioteke

ИКТ и иновативни сервиси у библиотекама

Библионет 2017, стручно-научни скуп из области библиотечко-информационе делатности одржан је од 14. до 16. септембра 2017. у Библиотеци града Београда. Ово је једанаеста година како се у организацији Заједнице матичних библиотека Србије на једном месту окупљају библиотечки стручњаци и директори матичних библиотека трудећи се да кроз презентације, дискусију, радионице и друге програме размене стечена искуства и чују примере добре праксе.

Тема овогодишњег скупа била је ˮИнформационо-комуникационе технологије и иновативни сервиси у библиотекама“, а делегацију чачанске Библиотеке чинили су директор установе др Богдан Трифуновић и библиотекари Владимир Симић, Александар Вукајловић, Дубравка Илић, Мирко Дрманац и Марија Радуловић.

Учеснике Библионета на почетку скупа поздравили су Милан Лазовић из Секретаријата за културу града Београда, Ласло Блашковић, председник Заједнице матичних библиотека Србије и управник Народне библиотеке Србије и Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда, након чега су гости из иностранства (Тоби Гринвалт, Роб Дејвис, Кристофер Спалдинг, Димитрис Протопсалтоу) и региона (Вишња Цеј, Маријан Шпољар, Давид Рунцо) одржали предавања и радионице. Током првог дана конференције свечано је додељена Награда „Ђура Даничић“ вишем библиотекару Остоји Продановићу, некадашњем директору Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ у Ваљеву.

Други дан скупа био је обележен бројним предавањима библиотекара из Србије. Градску библиотеку „Владислав Петковић Дис“ представљала је Марија Радуловић која је излагала на тему „Књижне инсталације за е-генерације : Повезивање младих корисника са књигом путем ИКТ“. Она је говорила о пројекту за младе који је 2016. године реализовала Библиотека, а који је заснован на потпуно иновативној пракси коришћења информационо комуникационих технологија у циљу промоције књиге и читања из задовољства или забаве. Уз приказан концепт и резултате пројекта, презентација је показала да фокус библиотека које развијају услуге за младе треба да буде у дигиталном свету, а ово је и један од битнијих закључака једанаестог Библионета.

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар