Logo Gradske biblioteke

Гордана Смуђа добитник награде Млади Дис

Жири Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ за награду „Млади Дис“, који је радио у саставу Соња Веселиновић, председник, Петар Матовић и Саша Стојановић, између 33 приспела рукописа на конкурс за прву песничку збирку већином гласова најбољим је прогласио рад под шифром „Соната“. У ужем избору нашли су се још рукописи потписани шифрама „Млинар“, „Центрифугални играч“, „Маленковићев осмех“ и „12“.

Аутор рукописа под шифром Соната је Гордана Смуђа, рођена је 1982. године у Београду, где је 2005. године завршила мастер студије Драматургије на Факултету драмских уметности. Од 2004. до 2009. године похађала је већи број стручних курсева у земљи и иностранству, на којима се усавршавала у областима документарног филма, етике и естетике филма, истраживачког новинарства, маркетинга.

Гордана је била стипендиста Фонда за развој научног и уметничког подмлатка Министарства просвете РС (2005-2006), стипендиста Министарства образовања и спорта РС (2005-2007), Универзитета “Данте Алегијери”, Ређо Калабрија у Италији и Италијанског културног центра у Београду (2005). Говори енглески, италијански, немачки и руски језик. Била је сарадник или запослени у низу медијских и маркетиншких кућа између 1997. и 2011, драматург и извођач више представа у земљи и иностранству, сарадник часописа “Маркетинг Србија”, “Црта”, “Статус”, као и програмски уредник, селектор, ПР, продуцент и директор креативних кампања Фестивала дугометражног документарног филма, Биоскопа “Балкан”, Дома културе Студентски град у Београду, Кинотеке, Дома омладине… Аутор је већег броја позорнишних и радио драма, сценарија, есеја и теоријских радова о филму и позоришту. До сада је објављивала поезију и кратке приче на интернет сајтовима, у електронском часопису “Трећи трг”, БЕЛЕФ публикацији “Нови поредак текста” (2007)…

 

Награда Млади Дис Гордани Смуђи биће уручена 26. маја у Чачку на свечаности испред Дисовог споменика. Награђени рукопис Градске библиотека штампаће до краја године као тридесету књигу у едицији „Токови“.

Ознаке: , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

3 одговора to “Гордана Смуђа добитник награде Млади Дис”

 1. Divno, objavile ste konkurs za prvu pesničku zbirku a dodeli nagradu osobi koja iza sebe ima objavljene radove.
  Zaista nema smisla-niste morali da trošite vreme mladim pesnicima već ste mogli odmah da joj dodelite nagradu.
  Ovo se može nazvati nagrada Stari Dis (izvinjavam se Pesniku)!

 2. Da, upravo to! Nagrada „Stari Dis“!
  I kako to da je „stari Dis“ radio u marketinskoj agenciji sa 15 godina?! A postala master 2005. g., kada je upisana prva generacija master?!
  Ma, ovo je neka glupotinja! Only in Serbia!

 3. @dušica>>>>> Nagrada se dodeljuje za neobjavljen rukopis autorima koji nemaju objavljenu knjigu iza sebe, ali mogu da imaju objavljene pesme u periodici.

  Gordana, svaka cast na nagradi i sve cestitke.

Оставите коментар