Logo Gradske biblioteke

Дисово пролеће у београдском Студентском културном центру

Стогодишњица од трагичног страдања песника Владислава Петковића Диса, овогодишња промоција песничке манифестације Дисово пролеће и њених издања, били су поводи да се у среду, 29. новембра 2017. године Градске библиотеке из Чачка представи београдској публици у Студентском културном центру.

Након обраћања Весне Капор, уреднице у овој установи културе, публика је са пажњом пратила филм „Утопљене душе”, аутора Љубише Ћирковића, посвећен животу и стваралаштву песника несталог у таласима Јонског мора, чија поезија, век касније, чујно одјекује у гласовима српских савремених лиричара.

Потом је др Богдан Трифуновић, директор Библиотеке у Чачку, говорио о традицији манифестације Дисово пролеће, која дуже од пола века у славу поезије и у спомен на Диса, окупља његове песничке потомке, почев од најмлађих аутора који се оглашавају на књижевним конкурсима које расписује чачанска Библиотека до најзначајнијих савремених српских књижевних стваралаца овенчаних Дисовом наградом. Злата Коцић, песникиња, преводилац и есејист, овогодишња добитница овог значајног песничког признања, које јој је „за песнички свет, чија је основна карактеристика дубока сакрализација света и живота” припало према једногласној одлуци жирија у саставу проф. др Радивоје Микић, Никола Вујчић и др Јана Алексић, предочила је дубоку везу својих најновијих рукописа са Дисовим сугестивним доживљајем света и кључним симболима његове лирике, прочитавши при том стихове из књиге својих изабраних и нових песама Хармон, која је, као 42. песничка збирка у едицији Књига госта, објављена у издању чачанске Библиотеке.

Аутор поговора који прати ово вредно издање, проф. др Радивоје Микић, председник овогодишњег жирија за доделу Дисове награде, указао је на самосвојност, високи артизам и најважнија тематска усредсређења песничког говора Злате Коцић, чија је поезија од испитивања моћи говора прешла пут до опевања најсложенијих духовних сфера. О свом доживљају стваралаштва овогодишње добитице Дисове награде, говорила је и Оливера Недељковић, библиотекар чачанске Библиотеке, аутор изложбе Светлосне лестве Злате Коцић, која је овом приликом постављена у Малој сали СКЦ-а.

Ознаке: , , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар