Logo Gradske biblioteke

Читајмо наглас деци у Библиотеци!

У трци са експанзијом модерних технологија, Библиотека не одустаје од промоције књиге и читања, па организује различите програме намењене не само деци, већ и родитељима, васпитачима, учитељима. Како не би остали заборављени као старе књиге на полици, библиотекари Дечјег одељења у друштву директора др Богдана Трифуновића су овога пута одржали радионицу гласног читања бајки са предшколцима вртића „Бошко Буха“. Ова радионица је увод у стални програм читања „Бескрајна прича – читамо наглас за вас!“.

Циљ дружења је пре свега био развој љубави према књизи и читању. А да ли ће деца позитивно реаговати на књигу, свет маште, знања и могућности, зависило је од многих фактора.  Одабир књиге био је на првом месту, као и место на коме  се читало. У сусрет празнику Светог Саве библиотекари су деци и њиховим родитељима читали избор прича о првом српском архиепископу  и просветитељу. Удобност, комфор, сигурно место, топлина, искреност, љубав, библиотекари су лако обезбедили. На одраслима је било само да доведу децу.

Како би овај програм читања дао жељене резултате веома су важни континуитет и доследност. Начин читања наглас приближен је био дечијем оку и уху, док су глума и гестикулација приче задржавали њихову пажњу.

Успешност радионице постигнута је оног тренутка када су се деца укључила у разговор о прочитаном, а библиотекари добили повратну информацију да се са пажњом слушало и уживало у причама. Време које је било предвиђено за читање, разговор и дружење било је прилагођено могућностима и пажњи деце предшколског узраста. Библиотека као простор за читање  наглас право је  место, јер у њој живи највише прича намењених најмлађима, а коју они могу посетити 300 дана годишње.

             Подсећамо одрасле зашто је важно читати. Читањем се подстиче:

– развој говора и језика,

– развој логичког и критичког мишљења,

– развој стваралаштва,

– вештина комуникације,

– боља школска постигнућа,

– неговање осећања.

На почетку једног новог пројекта у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“, библиотекари су се обратили и родитељима, чију помоћ очекују у наредним сусретима. Посветите 15 минута свог времена дневно за читање деци, у дому или библиотеци свеједно је, деца ће вам бити доживотно захвална!

Ознаке: , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар