Logo Gradske biblioteke

Чачански библиотекари на ИФЛА конференцији у Пољској

Међународна федерација библиотечких удружења и институција (ИФЛА) једном годишње организује конференцију која окупи велики број библиотекара из целог света, на којој се размењује искуство и креативне идеје, али и чује глобални глас професије. На 83. генералној ИФЛА конференцији која је ове године одржана у пољском граду Вроцлаву од 19. до 25. августа учествовали су и представници Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, др Богдан Трифуновић, директор установе и председник Библиотекарског друштва Србије и библиотекар за културно-просветну делатност Марија Радуловић. Тема овогодишње конференције којој је присуствовало преко 3.500 учесника из више од 120 земаља била је „Библиотеке. Солидарност. Друштво.“

Др Богдан Трифуновић је испред Центра за дигитализацију Градске библиотеке у Чачку говорио о теми дугорочног чувања дигитализоване културне баштине.

Трифуновић је свој рад под насловом „Libraries Preserving GLAM Collections: could we sustain needs and address growth at the same time?“ изложио у оквиру Сесије 210 83. ИФЛА Конгреса у Вроцлаву, који је ИФЛА организовала у оквиру свог стратешког програма за очување и конзервацију (IFLA PAC). Рад је објављен на енглеском језику на сајту ИФЛА у јуну 2017. године. На примеру рада Библиотеке и Центра за дигитализацију претходних десет година показано је како мала установа културе, уз правилна улагања и стратешку окренутост пословима дигитализације локалне културне баштине, може да постигне изузетне резултате на том пољу. Штавише, кроз изградњу капацитета за дугорочно чување дигитализоване завичајне грађе, у виду књига, новина, часописа, фотографија, плаката, аудио и видео грађе, Центар за дигитализацију се од 2008. године позиционирао као водећа организациона јединица у Моравичком округу за дигитализацију и дигиталну заштиту културног наслеђа овог дела Србије, која је у могућности да пружи услуге дигитализације најразноврсније грађе партнерима из области културе, науке, администрације или привреде. У оквиру теме Богдан Трифуновић је представио и пројекат нове зграде Библиотеке у Чачку, у којој ће након 2018. године своје место имати и модеран Центар за дигитализацију, у сопственим канцеларијама са значајно увећаним просторним капацитетима за рад.

Марија Радуловић је излагала постер на тему „Book Installation for E-generation: Linking Young Readers and Books through Modern Technologies“ у оквиру дводневне Постер сесије.

Рад је представио веома успешан пројекат Градске библиотеке „Књижне инсталације за е-генерације“ који је заснован на иновативној пракси употребе дигиталног оруђа у раду са младима, а реализован је 2016. године. Позитивно искуство чачанске Библиотеке у повезивању младих корисника са књигом, фокусираност на развијање нових библиотечких услуга за младе у дигиталном свету, методологија, резултати пројекта и закључци приказани су текстуално, путем фотографија и видео материјала.

Учешће представника Библиотеке на ИФЛА конференцији у Пољској финансијски је подржала Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“, Град Чачак и Библиотекарско друштво Србије које је омогућило бесплатан превоз. Наиме, чачански библиотекари су били део тима БДС који су аутобусом кренули пут Вроцлава и ИФЛА Конгреса, у оквиру акције „Библиотекари на путу: 1000 километара = 1000 идеја“. Током пута библиотекари су посетити низ библиотека у Пољској, Словачкој и Чешкој Републици: Моравску библиотеку у Брну (Чешка), Окружну библиотеку у Ополу (Пољска), Шлеску библиотеку у Катовицама (Пољска),Универзитетску библиотеку у Братислави (Словачка) и више јавних библиотека у Вроцлаву (Пољска). Ове библиотеке су добиле књиге на поклон које су донирале све чачанске установе културе и Туристичка организација Чачка.

Ознаке: , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар