Logo Gradske biblioteke

Чaчани на 49. „Драинчевим књижевним сусретима“ у Прокупљу

На књижевним сусретима који се у Прокупљу у спомен на песника Рада Драинца (1899, Трбуње код Блаца ‒ 1943, Београд) одржавају скоро пола века, у петак, 31. августа,  књижевност као важан сегмент аутентичне и препознатљиве културне баштине Чачка, представили су др Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” у Чачку, Оливера Недељковић, библиотекар Завичајног одељења ове установе, и књижевници Владан Матијевић и Саво Стијеповић.

Програм насловљен Књижевност градова, у оквиру кога се прокупачкој публици већ традиционално представљају књижевни ствараоци из других средина, у уме организатора отворио је Драган Огњановић, директор Народне библиотеке „Раде Драинац”. Потом је Оливера Недељковић говорила о везама између чачанског и топличког краја уочљивим на страницама историје српске књижевности, истакавши име књижевнице Данице Марковић, Чачанке која је била хероина Топличког устанка.

Овом приликом, предочено је и да Библиотека целина Синише Пауновића која се чува у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” у Чачку, нуди обиље података о кључној улози овог знаменитог Чачанина у  оживљавању успомене на Драинца и његово жанровски разуђено књижевно дело.  Др Богдан Трифуновић је присутну публику подсетио на најважније културне манифестације чији је домаћин Чачак, посебну пажњу посветивши дугој, веома богатој историји Дисовог пролећа и све обимнијој и запаженијој издавачкој делатности која прати песничке свечаности посвећене Владиславу Петковићу. О књижевности коју стварају Чачани данас, а потом и о граду као књижевној теми у властитом стваралаштву, надахнуто је говорио Владан Матијевић, а на непроцењиву мисију часописа „Градац” и вредност едиција Алеф, Цвеће зла, Лађа и других издања које уређује песник Бранко Кукић, указао  је Саво Стијеповић.

 На крају занимљивог и пријатног књижевног сусрета, који је одржан у читаоници Народне библиотеке „Раде Драинац”, публика је чула одломке из књижевних дела стваралаца из Чачка.

Ознаке: , , , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар