Logo Gradske biblioteke

“Бувље хваталице“ и “Мамин дневник“ за чачанске основце

Издавачка кућа „Пчелица“ поклонила је чачанским основцима несвакидашан сусрет са књижевницом Лидијом Николић, аутором награђиваног романа „Бувље хваталице“ и најновијег „Мамин дневник“ изашлог у Чачку. Књижевно сусретање  око 200 ученика из пет основних школа са писцем организовала је 14. и 15. априла Градска библиотека „Власдислав Петковић Дис“ у  оквиру програма за младе 51. Дисовог пролећа. У овом  занимљивом културном ланцу на велику радост свих,  нашли су се писац, издавач, библиотека и читаоци.

slike-065

       Премијера „Маминог дневника“ била је у понедељак, 14. априла у 13 часова у  клубу Дома културе за 90 ученика основних школа “Вук Караџић“, “Филип Филиповић“ и “Др Драгиша Мишовић“. Лидија Николић је од романа направила представу,  “истргла “ неколико поглавља из свог дневника и у форми монодраме, на уверљив и необичан начин, оживела седамдесете године прошлог века и одрастање ученице седмог разреда једне београдске основне школе.

То је могла да буде девојчица из било ког града, са сличним дилемама и  генерацијским разликама. Слушајући о њеним љубавним јадима и проблемима са наставницима и родитељима, сви присутни су открили колико су им описивани догађаји блиски и поздравили је бурним аплаузом. Старија публика се пронашла  у улози ћерке која одраста слушајући музику “Tirex“-а и носи “бруксерице“, обућу која је обележила генерације тинејџера тих седамдесетих, али и у улози родитеља који на исти начин васпитавају своју децу и дају скоро истоветне примедбе, какве су и сами добијали од својих родитеља.

slike-017slike-043slike-049slike-069

Млади су уживали откривајући како су и пре тридесетак година проблеми  њихових родитеља са родитељима били исти, али и у томе што им је писац и главни актер “Дневника“ Лидија Николић, признала да је роман уствари њен дневник, и “заверенички“  се сложила са њима да  детињство њихових мама и очева није сигурно било баш тако беспрекорно, како би они желели да га  представе својој деци.

На Дечјем одељењу Библиотеке ученици поподневне смене и чланови новинарске секције  ОШ “Танаско Рајић“ из Чачка, заједно са професорком српског језика Наташом Турунташ, направили су интервју са Лидијом Николић, који ће бити објављен у њиховом школском листу. Она им је за узврат, а било је присутно тридесетак   девојчица и само један дечак, извела неколико делова “Дневника“, који су  већ прочитали припремајући се за сусрет.

slike-080slike-104slike-118

     Привилегију да уживају у монодрами и да завире у “Дневник“ Лидије Николић имали су  15. априла ученици ОШ “Свети ђакон Авакум“ у Трнави. Добродошлицу гошћи пожелели су Данијела Лазовић, Јована Павловић, Кристина Симовић, Јована Ђуричић и Илија Марковић, ученици четвртог, петог и шестог разреда, и професорка српског језика Мила Мутавџић, кратким сценским извођењем једне од прича из збирке “Бувље хваталице“ за коју је Лидија Николић 2012. године добила награду “Политиног забавника“. У препуној учионици реплике из “Маминог дневника“ прекидао је гласан смех и буран апалуз којим су ученици показали колико им је штиво блиско, а после програма су стидљиво признали писцу да и сами исто мисле о својим наставницима и родитељима, и пожелели да што пре прочитају књигу. Одушевљено су поздравили то што им је ауторка на растанку за  школску библиотеку  поклонила по примерак “Бувљих хваталица“ и “Маминог дневника“.

IMG_3382IMG_3399IMG_3401IMG_3426IMG_3433

  Лидија Николић је аутор три збирке прича: “Нећу више да лажем“, “Анино животињско царство“ и “Бувље хваталице“, као и романа “Мамин дневник“ чији је издавач кућа “Пчелица“ и поклонила ову чачанску промоцију, и тако обогатила програм за младе овогодишњег “Дисовог пролећа“. Библиотека на Дечијем одељењу и у својим огранцима већ има њене наслове, а гошћа је поклонила још примерака “Дневника“ и “Бувљих хваталица“. Како Лидија Николић не пише само за децу већ и за одрасле, њени наслови су  познати читаоцима Одељења за одрасле, где посебно интересовање изазива дело “Осећања. О сећања“, монографија познате трагичне музичке уметнице Маргите Меги Стефановић, чији је још један примерак ауторка поклонила свом чачанском домаћину.

 


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар