Logo Gradske biblioteke

Завршена филмска радионица “како снимити филм”

Четвородневна радионица “Како снимити филм” у сарадњи Филмкултуре, удружења за едукацију у области аудиовизуелне културе из Београда, и Библиотеке “Владислав Петковић Дис”, завршена је успешно у среду, 09. августа 2017. године. Овај интерактивни образовни програм намењен је је вишим основцима и средњошколцима, а њих 12-оро ове године учествовало је у вишедневном практичном искуству које симулира прави процес прављења филма: од идеје до одјавне шпице.

Циљ овакве радионице је да у омладини пробуди креативност и радозналост, као и критички однос према аудиовизуелном садржају. У времену када је екране немогуће заобићи, неопходно је ипак омладину подстаћи да преиспитује оно што свакодневно конзумира, а практичне вежбе у којима деца самостално долазе до закључака су најбољи пут ка томе да она усвоје и накнадно примене стечено знање, као и да усмере оно које већ имају. 

Циљ радионице био је, између осталог, подстицање дечијег креативног стварања, посебно по питању аудиовизуелних медија, затим стимулација конструктивног рада у групи и развијање свести полазника о филмској и медијској култури. Радионица „Како снимити филм“ кроз примере и рад на терену учесницима демистификује филмски језик, дајући им слободу преузимања свих улога, од редитеља до глумаца. Радионица је, на тај начин, резултирала краткометражним играним филмом чији су аутори били управо полазници. Иницијатор и организатор радионице била је Биљана Раичић,(библиотекар), а ментори, који су их наводили кроз комплексан и узбудљив рад на филму, били су млади филмски професионалци Маша Сеничић (сценаристкиња, драматург и једна од оснивача Филмкултуре) и Иван Стојиљковић (филмски редитељ).

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар