Logo Gradske biblioteke

Завршен априлски Библио-колаж

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” је и овог априла по традицији организовала бројне сусрете за ученицима основних школа и тако обележила 2. и 23. април, међународне празнике посвећене књизи. Програмом  „Библио-колаж  за основце”  током сусрета у пет основних школа чачанске општине, Библиотека је окупила више од 500 основаца и просветних радника.

Колаж дружења, знања и смеха, започео је 19. априла 2018. у ОШ „Степа Степановић” у Горњој Горевници где је 10 чланова  драмске секције ОШ „Божо Томић” из Пријевора, уз музичку пратњу своје другарице Иве Аврамовић, на хармоници,  одиграло  представу „Сумњиво лице”.  Занимљиви костими и изражајан сценски наступ, који су по Нушићевој комедији припремиле Бојана Никшић и Ивана Јеремић, наставнице српског језика, поздрављени су бурним аплаузом и смехом ђака из Горевнице.

Светски дан књиге и ауторских права, 23. април, Градска библиотека је обележила у ОШ „Владислав Петковић Дис” у Заблаћу, која је угостила 17 ученика петог и осмог разреда  ОШ „Татомир Анђелић” из Мрчајеваца. Они су по тексту своје наставнице српског језика Славице Бован, током тридесет минута говорили о животу Татомира Анђелића, српског научника, рођеног у околини Чачка, почетком двадесетог века, а чије име носи њихова школа.  Захваљујући архаичним изразима, костимима и сценографији прилагођеној том, за најмлађе давно прошлом времену, могли су да сазнају како се живело у традиционалној српској сеоској породици, и како је изгледало школовање академика Анђелића.

Знање из области књижевности и колико читају показали су у уторак, 24. априла, ученици ОШ „22. децембар” из Доње Трепче. У сарадњи са Дејаном Славковићем, наставником српског језика у овој школи,  чачански библиотекари су организовали квиз „Ја читам, а ти?”. Квиз, који је и иначе радо прихваћен начин надметања у знању код најмлађих, настао је у сарадњи Клуба читалаца и библиотекара огранка чачанске Библиотеке у Заблаћу, и Зорице Ђаковић, наставника српског језика, и изазвао велико интересовање у школи у овом месту. Показало се да су и ђаци из Доње Трепче вредни читаоци и добри познаваоци српске књижевности, јер је квиз одржан у одличној такмичарској атмосфери. Распоређени у три екипе занимљивих назива: „Мали библиофили”, „Књигољупци” и „Књиголовци”, спремно су одговарали на питања, имали су скоро једнак број бодова, али је игра асоцијација пресудила. Прво место освојили су „Мали библиофили” и показали да су велики мајстори брзог размишљања и доброг знања.

Чланови драмске секције Основне школе из Заблаћа, са представом „Ударио ме пубертет у главу”  имали су успешну мини турнеју по чачанској општини. Најпре су у среду, 25. априла, за више од 200 својих вршњака у ОШ „Филип Филиповић” у Чачку, одиграли представу коју је по истоименом роману Роберта Такарича, за сцену приредила наставница Зорица Ђаковић.

Испраћена смехом и бурним аплаузом, драмска секција из Заблаћа је већ сутрадан, 26. априла била гост у ОШ „Бранислав Петровић” у Слатини. Како се изборити са пубертетским (не)згодама показали су својим другарима,  ђацима од првог до петог разреда, који су били пажљива публика, и пожелели да се опет друже са својим вршњацима.

Чачански библиотекари су овим успешним априлским програмом за основце постигли да се ђаци упознају, сазнају чиме се њихови вршњаци из других школа баве и да прошире своје знање. Истовремено, сусрети су били својеврсна промоција књиге и читања, као и вршњачког дружења.

Програм „Библио-колаж за основце” који су током априла 2018. реализовали Дубравка Илић и Владимир Симић биће настављен и у мају.

Ознаке: , , , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар