Logo Gradske biblioteke

Завичајна некњижна грађа на међународној конференцији

Библиотекари Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” су учествовали на Међународној научној конференцији Посебне збирке у контексту заштите културне баштине и као подстицај културног развоја, која је  у организацији Народне библиотеке Србије окупила стручњаке из читаве Европе и Сједињених Америчких Држава. Циљ тродневне Конференције, која се одржава поводом седамдесетогодишњице оснивања Одељења посебних фондова НБС, је промовисање развоја, унапређења и значаја посебних збирки кoje због својих специфичности имају важно место у баштињењу и развоју културе.

Другог дана Конференције, 3. октобра 2017, Оливера Недељковић и Тијана Бежанић, библиотекари Завичајног одељења чачанске Библиотеке, представили су драгоцену, изузетно богату и тематски веома разноврсну збирку разгледница, дописних карата и честитки која је део Библиотеке целине Јована Давидовића.

Њу чине 3.354 јединице ове врсте некњижне грађе, којa је с обзиром на мотиве са аверсних страна, разврстана у више тематских целина: истакнуте историјске личности, државници, уметници, представници европских династија, припадници различитих друштвених покрета, знаменити догађаји из прошлости, репродукције уметничких дела. Најобимнији сегмент ове колекције чине топографске разгледнице штампане крајем 19. и у првој половини 20. века, које данас имају вредност аутентичних визуелних историјских извора за истраживање културне прошлости преко 110 насеља и туристичких знаменитости бивше Југославије. У раду је указано на значај библиографске обраде и дигитализације, која је вид заштите и презентације овог сегмента културног наслеђа. Повећаном видљивошћу у електронском каталогу и универзалном доступношћу ове раритетне библиотечке грађе у електронском облику, отвара се обиље могућности за њено публиковање и сарадњу чачанске Библиотеке са институцијама из читавог региона.

У оквиру панел дискусије на енглеском језику, посвећене теми веб архивирања, директор Библиотеке др Богдан Трифуновић је у улози модератора водио панел, током кога су своја искуства и пројекте представили стручњаци Народне библиотеке Србије, Националне и универзитетске књижнице у Загребу, Британске библиотеке, Међународног конзорцијума за очување садржаја на интернету (IIPC). Током врло живе дискусије учесници су говорили о годинама рада на чувању вредних садржаја са интернета, као што су веб сајтови, блогови, сликовни, аудио и видео записи. Током дискусије истакнуто је и да је Библиотека у Чачку као прва у Србији 2009. године започела архивирање у дигиталном облику веб сајтова који су били препознати као важни за чување културне баштине Чачка и околине.

Ознаке: , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар