Logo Gradske biblioteke

Успешна сајамска промоција издања 55. Дисовог пролећа – звучна јесења соната

Градска библиотека у Чачку прикључила се „сајамској грозници читања” и у четвртак, 25. октобра на 63. Међународном сајму књига у Београду промовисала је издања 55. Дисовог пролећа: збирку поезје Ђорђа Нешића „Сунце и лед”, каталог изложбе „Дим и прашина”, аутора мр Маријане Матовић, песничку збирку Далибора Томасовића „Onism” и лист „Дисово пролеће” чији је уредник Оливера Недељковић.

Кроз садржајан програм и представљање публикација водила је библиотекар Марија Радуловић и на самом почетку осврнула се на врло плодотворну издавачку делатност Библиотеке, која је започета пре готово пет деценија. Окосницу манифестације Дисово пролеће, која слави поезију, чини проглашење добитника „Дисове награде”, а ове године то значајно признање за песнички опус припало је Ђорђу Нешићу, песнику из Бијелог Брда и тим поводом је у едицији „Књига госта” одштампана збирка поезије „Сунце и лед”.

Лирски граничар, како неки од књижевних критичара називају Нешића, након увода казивао је стихове песама „На граничном прелазу” и „Вечерњи концерт за весло и дрвени чамац”, за које, како он каже, има свакодневни повод. Потом је о његовом песничком сензибилитету и поезији као сублимном искуству памћења говорила чланица жирија др Јана Алексић. „Траговима својих претходника, добитника ‘Дисове награде’, стремећи ка очима звезда у бескрајном плавом кругу песничке егзистенције, Нешић у својој поезији сведочи о суштини сонета, могућности успоравња и спуштања себе у ово убрзано, бљештеће и површно време, чиме оплемењује душу сваког постојећег и наредног читаоца” казала је др Јана Алексић.

На манифестацији Дисово пролеће запажено место заузима и награда „Млади Дис”, те сваке године млади, неафирмисани песник као дар добја своју прву песничку збирку. Ове године то је Далибор Томасовић, песник из Сомбора, а назив његовог песничког првенца, који је пре неколико дана изашао из штампе је „Onism”. Председник жирија за награду „Млади Дис” др Предраг Петровић осврћући се на његову поезију рекао је да „нирвана као небиће са којим се суочила Дисова поезија, одговара Томасовићевим песмама као свеопште атрофирање песничког света и анксиозност савременог човека”. Посебно је истакао да у младом Сомборцу  препознаје озбиљан песнички глас. Далибор Томасовић захвалио је председнику жирија на врло охрабрујућим и обавезујућим речима и публици казивао стихове песме „Хоризонт”.

Директор манифестације Дисово пролеће и Градске библиотеке  др Богдан Трифуновић представио је каталог изложбе „Дим и прашина”, аутора мр Маријане Матовић и лист „Дисово пролеће” који је пратио Манифестацију, и осврнуо се на врло богат садржај и тематске целине 49. броја гласила чији је уредник Оливера Недељковић. „Захваљујем добитницима награде, члановима жирија и свима који су се потрудили да и публикације које предствљамо буду богате, садржајне и да славе поезију на српском језику. Такође, захваљујем и представницима Града Чачка и Министарству културе и информисања који су препознали потребе чачанске Библиотеке и помогли да се организују програми током Дисовог пролећа” казао је др Богдан Трифуновић. Успешно реализовна, пета по реду, сајамска промоција отворила је врата и за наредни 64. Међународни сајам књига у Београду.

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар