Logo Gradske biblioteke

У Дисовом завичају

Родно место Владислава Петковића Диса и овог пролећа су, на позив чачанске Библиотеке, походили основци и средњошколци вични перу и писању, њихови учитељи, професори, као и бројни пријатељи књиге. У Заблаћу у основној школи која носи песниково име, у четвртак, 25. маја 2017. године Градска библиотека је организовала традиционалне лирске сусрете аутора најбољих радова на литерарним конкурсима за ученике основних и средњих школа Моравичког округа, расписаних у оквиру 54. „Дисовог пролећа“.

Свечаности у Дисовом завичају започеле су парастосом који је поводом века од песникове смрти у месној цркви Светог архангела Гаврила, служио протојереј Мирољуб Мирковић.

Сусрети су настављени у трпезарији школе, поздравном речју Данијеле Ковачевић Микић, председника Одбора „Дисовог пролећа“, и обраћањем начелника Школске управе Моравичког округа Слађане Презановић, које су упутиле речи хвале младим литератама и просветним радницима.  Милица Лукић, ђак шестог разреда, прочитала је слово о школи домаћину, након чега су свој тренутак славе дочекали најмлађи аутори. Њима се најпре обратила песникиња Злата Коцић, овогодишњи лауреат Дисове награде, честитала им, охрабрила их да наставе да пишу, и уручила им награде, уз поруку да остану на путу поезије и лепе речи.

Награде и похвале завредили су основци: Мина Маричић, Огњен Гајић, Милица Глишић, Виктор Брадић, Огњен Иванковић, Алекса Ковачевић, Лара Јоксимовић, Анђел Петровски, Ирена Вучковић, Александра Стијовић, Наталија Грујанац и Катарина Топаловић.

У средњошколској конкуренцији најбоље радове написали су: Анђела Ловречић, Јован Милинковић, Предраг Пешић, Алекса Ломић, Драгана Протић, Андријана Савић, Петар Вранић, Ђурђина Милетић и Милијана Стојановић.

Посебну награду из руку лауреата примила је Милица Јовановић, ђак другог разреда чачанске Гимназије, за освојено прво место на окружном такмичењу у лепом говору, које су поводом века од Дисове смрти организовали Удружење „Пријатеља деце  Србије“ и Градска библиотека.

     Публика је бурним аплаузом поздравила њену интерпретацију Дисовог говора из  Пти Дала у Француској 1916. године, као и све награђене. Свечани програм завршен је учешћем предшколаца вртића у Заблаћу, чију је музичку тачку публика пропратила са посебним симпатијама. Програм је водила Дубравка Илић.

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар