Logo Gradske biblioteke

Стихом изнутра – из наставничког у песнички свет

Поетским програмом „Стихом изнутра”, у оквиру 55. Дисових свечаности, у среду 28. марта 2018, представили су се наставници који пишу песме. У организацији Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, у пуној сали Регионалног центра у Чачку, публика је уживала слушајући казивање стихова наставника-песника: Александре Мишић, Ане Тотовић, Богдана Пауновића, Наташе Турунташ, Бојане Кулиџан Громовић, Катарине Јевтић, Јасмине Достанић, Мирјане Ранковић Матовић, Десимира Пауновића и Јелене Кенић. Сања Рашчанин и Милица Бијелић су биле online гошће.

Програм је водила Данијела Ковачевић Микић, која је на почетку упознала публику са биографијама учесника истичући да су они увек били велика подршка када је у питању манифестација Дисово пролеће, као чланови жирија за избор најбољих литерарних радова и фотографија, или као пажљива и посвећена публика. Ипак, захваљујући Градској библиотеци и Одбору 55. Дисовог пролећа, наставници су по први пут имали свој, целовечерњи програм, стајали испед публике и говорили одабране песме.

Модераторка програма додала је да посебно радује чињеница, да су се међу пријављеним учесницима нашле колеге у пензији који су цео радни век посветили образовању деце, али и млади наставници који су тек почели да крче свој професионални пут.

„Поезија коју пишу наставници настаје из јаука размишљања и из пиштања срца, она је есенција нашег живота и она, као природни цеђени сок за мало тражи много. Ако је наставник личност која има и знање, етички кодекс и харизму, али и страст за читање и стваралачки импулс за писање, онда немам дилему да ће такав наставник оставити неизбрисив траг на својим ученицима”, рекла је Данијела Ковачевић Микић.

Други круг читања поезије отпочео је занимљивим разговором у коме су учесници на инспиративна питања модераторке одговарали показујући и  другачију поетску и уметничку страну личности. На крају вечери публика је чула још по једну песму: љубавну, сатиричну, елегичну, хаику…

Песме учесника поетског програма „Стихом изнутра“ биће објављене у електронском билтену на сајту Регионалног центра Чачка до краја 55. Дисовог пролећа.

Ознаке: , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар