Logo Gradske biblioteke

Снимљен трејлер за књигу „Мој муж”

Библиотекари Градске библиотеке искористили су присуство на 63. Међународном сајму књига у Београду да сниме још један трејлер као препоруку за књигу. Искуство стечено током претходне две године рада на трејлерима, што кроз пројекат „Књижне инсталације за е-генерације”, што кроз акцију „Са друге стране корица”,  показало је да је добра и једноставна идеја пресудна за успех. Реализаторима се такође чинило да је сајамска атмосфера погодна и веома инспиративна за све љубитеље књиге, па чак и за оне који то нису. Овога пута, у акцији „Са друге стране корица”, представљамо  збирку прича „Мој мужˮ, македонскe ауторкe Руменe Бужаровскe.

Књига се у Србији појавила 2017. године у издању ИК „Bookаˮ и врло брзо освојила срца читалаца који воле кратак и савремен рукопис. Ово је збирка састављена од једанаест различитих прича о упечатљивој галерији ликова, које су исприповеделе јунакиње у првом лицу и њиховом доживљају ближе и даље околине. Оне говоре о браковима, мужевима који имају различита занимања, али и другачији поглед на свет, о односу са децом, рођацима и пријатељима.

У поговору књиге „Мој муж”,  који је написала Оливера Ћорвезировска, истикнуто је да је ово штиво које „препознаје и у којој се препознајемо, књига која говори оно о чему се ћути…о женама и мушкарцима заробљеним у патријархалне зидине које су сами подигли…ˮ

Збирка осликава актуелне животне теме, са успелим наративним решењима, понекад делује као да са пријатељицом разговарате о животу и животним причама познатих и непознатих људи. Питко је написана, брзо се чита, нуди дијалоге свакодневља, а ипак има упечатљив стилски израз. Румена Бужаровска уме да прича причу, зарад приче, а не демонстрирања књижевнотеоријског знања или кокетирања са читаоцима. У прилог томе иде и податак да је према мишљењу жирија Лондонског сајма књига 2016. године уврштена међу десет најзанимљивијих младих европских писаца.

Румена Бужаровска се бави и књижевним преводом са енглеског на македонски језик (Kуци, Kапоте, Буковски). Тренутно је запослена као доцент америчке књижевности на Филолошком факултету у Скопљу.

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар