Logo Gradske biblioteke

Школски библиотекар – лидер у образовању

Матична служба Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” организовала је Семинар за школске библиотекаре Моравичког округа у петак, 1. јуна 2018. у Регионалном центру у Чачку.

Тако је настављена пракса одржавања групних обука за запослене у библиотекама основних и средњих школа, на теме стручних библиотечких послова, за које у периоду између два окупљања покажу највише интересовања.

Окупљене библиотекаре најпре је поздравила Слађана Парезановић, начелник Школске управе Моравичког округа, нагласивши да је за успешан рад школских библиотека неопходна њихова блиска сарадња са Матичном службом чачанске Библиотеке. На овом семинару тема је била ревизија књижног фонда, па су библиотекари Матичне службе Дубравка Илић и Владимир Симић, говорили о значају и неопходности овог сегмента библиотечког рада, као и о актуелним библиотечким прописима који га регулишу. Полазнике семинара упознали су „корак по корак” са поступком ревизије, како би је што ефикасније обавили и на прописан начин ослободили своје, ионако скромне књижне фондове од неактуелних и оштећених публикација. Предавачи су такође одговарали на бројна питања школских библиотекара који су већ започели или планирају да убрзо почну ревизију у својим библиотекама.

За успешан рад школских библиотекара неопходна је и креативност и интересовање за захтеве и потребе за књигом најмлађих корисника, о чему су, на овом Семинару, говориле Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић, гошће из Златиборског округа. Оне су школски библиотекари ОШ „Душан Јерковић” из Ужица, и захваљујући њиховом великом личном ангажовању и непресушном ентузијазму, библиотека ове школе препознатљива је на мапи најуспешних  у Србији.

Овом приликом оне су присутним колегама, уз видео-презентацију представиле своја искуства на теме Како унапредити рад школске библиотеке кроз процесе вредновања и самовредновања, и Школски библиотекар као покретач креативности, стваралаштва и пројеката у школи.

 

Семинар је био прилика да школски библиотекари размене исуства из  свакодневног посла, али и да на примеру одличне праксе других, увиде да сопственим залагањем библиотекар може постати и лидер у васпитно-образовном процесу. Гошће из Ужица су позвале окупљене колеге да првом приликом посете трибине и скупове које организују школски библиотекари Златиборског округа, а сви заједно су изразили задовољство оним што су на Семинару сазнали.

Око тридесет полазника Семинара добиће сертификате о стручном усавршавању, а следеће окупљање и обуку организоваће Матична служба Градске библиотеке у складу са планом рада и потребама школских библиотекара.

Ознаке: ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар