Logo Gradske biblioteke

Промоција Завичајних колекција Чачка

Радоје Јанковић као официр српске војске 1913. годинеПоводом обележавања стогодишњице Првог светског рата, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ позива Вас на презентацију портала
ЗАВИЧАЈНЕ КОЛЕКЦИЈЕ ЧАЧКА
и дигиталне изложбе
ЧАЧАНИ У ВЕЛИКОМ РАТУ
која ће бити одржана у Дому културе у Чачку (бивше просторије Туристичке организације), у понедељак 15. септембра 2014. у 12 часова.

„Завичајне колекције Чачка“ представљају нови веб портал за презентацију завичајне баштине из фондова Градске библиотеке у Чачку, у који је могуће постављати најразноврсније садржаје: текстуалне документе, фотографије, аудио и видео грађу. У порталу су колекције тематски организоване, а из унете грађе на лак начин креирају се дигиталне изложбе, попут изложбе „Чачани у Великом рату“, која ће садржати избор докумената и дигиталних објеката из колекција завичајних личности са темом Првог светског рата: мајора Радоја Јанковића, Владислава Петковића Диса, Надежде Петровић, и других. Портал испуњава актуелне стандарде за опис и приказ дигиталних садржаја на интернету, и омогућава коришћење најновијих технологија за дељење садржаја на интернету, географско лоцирање, означавање, као и додавање садржаја од стране посетилаца портала.

На промоцији ће директорка Библиотеке Даница Оташевић говорити о активностима Градске библиотеке на добијању породичне заоставштине мајора и дипломате Радоја Јанковића (1879-1943), рођеног у Чачку, која се захваљујући раду Центра за дигитализацију чачанске Библиотеке у дигиталном облику појављује по први пут пред очима јавности: сачувана преписка о Солунском процесу, сећања Радоја Јанковића на Живојина Мишића, дневнички записи, његова биографија (уредила Даница Оташевић), фотографије и друго. Виши библиотекар Богдан Трифуновић као аутор портала говориће о његовим карактеристикама, могућностима коришћења портала у другим установама, а на крају ће и демонстрирати портал, што ће бити и његово званично отварање за јавност.

Добродошли!
Градска библиотека
„Владислав Петковић Дис“ Чачак

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар