Logo Gradske biblioteke

Преласком са једне обале на другу завршене 55. Дисове свечаности

Завршна свечаност 55. Дисовог пролећа у организацији Градске библиотеке уприличена је у петак, 25. маја 2018. године.

Свечаности испред Дисовог споменика у дворишту Народног музеја, претходила је изложба симболичног назива „Дим и прашина”, ауторке мр Маријане Матовић, посвећена Ђорђу Нешићу, овогодишњем добитнику Дисове награде, песнику који изражава све димензије националне судбине. Дизајн плаката урадио је Миленко Савовић, а изложба на Позајмном одељењу чачанске Библиотеке биће отворена до 22. јуна. Ауторка мр Маријана Матовић захвалила је песнику Ђорђу Нешићу на уступљеним биобиблиографским прилозима и материјалу из личне документације. „Иако није лако направити избор из врло богатог Нешићевог опуса и презентовати рад песника који је добитник многобројних награда, а сада и Дисове, задвољство је било прикупљати грађу, уз свесрдну помоћ песника као и колега библиотекара Оливере Недљковић и Мирка Дрманца”, додала је мр Маријана Матовић.

Изложбу је отворила др Јана Алексић, члан жирија за Дисову награду, нагласивши важност издавачке делатности коју чачанска Библиотека негује скоро пет деценија, што потврђује и квалитет публикација које прате овогодишњу Манифестацију.

Водитељка програма Тања Вуковић подсетила је да велики уметници осећају свет, његове проблеме и све оно што ће се у ближој или даљој будућности догађати, па је тако и овогодишњи добитник Дисове награде већ својом првом збирком „Црв сумње у јабуци раздора” наговестио трагичне догађаје у земљи његовoг детињства и младости. Потом се песник питао да ли писати или не, а онда је „чекао Створитеља”, пловио „Хароновим чамцем”, гледао прозор кроз који Дунав тече, прелазио границу, да би био бољи – иако је у мањини. Драмски уметник Милутин Милошевић је казивао Нешићеву песму „Граница” и тим чином је симболично крочено у песнички свет.

 

 

Након тога је уследио наставак програма испред Дисовог споменика, где су Ђорђе Нешић, овогодишњи добитник Дисове награде, и Далибор Томасовић, лауреат Награде „Млади Дис”, положили венац. У најсвечанији чин 55. Дисовог пролећа публику је увео Хор „Слово љубве” интерпретацијом композиција „Благослови душе моја Господа” и „Тебе појем”.

Помоћница градоначелника Чачка Милица Дачић је у уводном обраћању истакла да је уметност тачка која спаја младост и искуство и додала да је „Чачак  препознатљив на културној мапи Србије, а Дисово пролеће манифестација која више од пола века негује богату песничку традицију. Градска библиотека заслужује зграду која ће бити завршена у години у којој се навршава 170 година од оснивања првог читалишта у Чачку. Са поносом могу да кажем да ће наредна, 56. Манифестација бити организована у новом простору достојном установе која носи Дисово име”.

Песникиња Гордана Ђилас у „Слову о поезији”, које је казивала на свечаности, истакла да „свако од нас има могућност да поезију доживи на свој начин. И сви смо у потрази за њом онолико колико је и она за нама, јер некако слутимо, у невиним даљинама,  да је она једна од оних која нам је потребна  као противтежа, као наша вера, наша духовност. И оног трена када из невидљивих, а сигурно чудесних вртова надахнућа оживи, припада не оном коју је записао већ свеукупном људском памћењу.”

У програму „Са једне обале на другу”, посвећеном лирском гласу Ђорђа Нешића који допире из заграничног простора у поезију којој припада и вишезначно проговара о доживљају границе као танке црте која неживо од живога дели, уручена су признања младим ауторима који тумаче Дисову поезију и пишу есејистику на српском језику. Жири за избор најбољег есеја о Дисовом стваралаштву је радио у саставу др Светлана Шеатовић (председник), др Мина Ђурић и др Бранко Вранеш, а председница жирија је прочитала образложење и честитала професору српске књижевности и језика Саши Козићу из Кикинде, првонаграђеном за есеј „Дисово сабеседништво са Шопенхауеровом филозофијом”, добитници друге награде, Чачанки Катарини Пајић, студенткињи Филолошког факултета у Београду и трећенаграђеном, др Стефану Пајовићу из Чачка. Директор Манифестације др Богдан Трифуновић је награђенима доделио дипломе и новчани износ.

Потом је др Предраг Петровић, председник, у име жирија за Награду „Млади Дис”, који су поред њега чинили Соња Миловановић и Дејан Матић, истакао да се награђени рукопис Далибора Томасовића „одликује необичном, може се рећи заумном сликовитошћу која је налик полусневању других светова”. Затим је овогодишњи добитник Дисове награде Ђорђе Нешић, уручио плакету Далибору Томасовићу, чији ће награђени рукопис бити објављен до краја године, као 37. књига у едицији „Токови”.

Ђорђе Нешић, који је до сада објавио осам књига песама и ушао у ред најбољих савремених српских песника, према оцени жирија у саставу проф. др Радивоје Микић (председник), др Јана Алексић и Никола Вујичић заслужио је да понесе Дисову награду. Плакету, рад академског графичара Зорана Јуреша, лауреату је уручио директор Манифестације др Богдан Трифуновић, а новчани износ награде песник је примио од Милице Дачић, помоћнице градоначелника Чачка.

„Место Ђорђа Нешића у савременој српској књижевности је утолико особено што је он можда једини успео да у песничкој форми изрази основне друштвено-историјске околности у којима се нашао српски народ изван своје матичне државе”, између осталог, стоји у Одлуци жирија коју је прочитала др Јана Алексић.

Лирски граничар, песник из Бијелог Брда, пригодном беседом је потврдио због чега је овенчан многобројним наградама. Топлим речима, захвалио је чачанској Библиотеци на гостопримству и напорима које ова установа улаже да песничку манифестацију Дисово пролеће одржи на врло квалитетном уметничком нивоу.

Драмски уметник Милутин Милошевић је надахнуто интерпретирао одабране стихове овогодишњег лауреата, а солисткиња Мина Матијашевић је, уз музичку пратњу Дејана Вучићевића Византа, извела нумеру „Сунце и лед”, коју је на стихове песме Ђорђа Нешића компоновала Вера Миланковић.

Посетиоце су кроз програм водиле библиотекарке Марија Радуловић и Маријана Лазић, које су на крају свечаности симболичном здравицом поздравиле публику.

Ознаке: , , , , , , , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар