Logo Gradske biblioteke

Представљена монографија „Јермени у Чачку“

У оквиру традиционалне годишње манифестације „Штампана реч 2017“, у петак, 9. фебруара у 19 сати, у Галерији Народног музеја у Чачку представљена је двоструко награђена монографија мр Маријане Матовић Јермени у Чачку: 1885-1950, којом је чачански Народни музеј успешно заокружио своју богату издавачку делатност у 2017. години.

Основну нит монографије чине вишевековни контакти Срба и Јермена који датирају од 1235. године, када је Свети Сава, путујући по источнохришћанским земљама, први пут посетио Киликијску Јерменију. Већ тада започиње динамичан процес узајамне сарадње и обогаћивања економских, духовних и културно-књижевних веза ова два духовно блиска и пријатељска народа.

Мада живе на два различита континента, Срби и Јермени поседују заједничке националне одлике – хришћанску веру, страдање, патриотизам, менталитет и гостољубивост. Међутим, најчвршће их повезује сећање на Косовски бој и Јерменски геноцид, израсли из великих националних трагедија.

Монографија на нов и занимљив начин предочава тему која је први пут овако студиозно обрађена, наишавши на изузетан пријем код културне јавности, те за њу већ влада велико интересовање. Ова темељна студија оживљава сећање на стари Чачак и некадашње чачанске Јермене који су га са припадницима других националности – Русима, Италијанима, Немцима, Чесима, Словацима, Мађарима, Јеврејима, Словенцима, Хрватима и другима чинили космополитским градом. Загледавши се у завичајну прошлост и несвакидашње судбине јерменских суграђана из епохе успона чачанске вароши, ауторка успешно реконструише једно ишчезло време, „ношена жељом да одгонетне необично јерменско господство, непосустало и поносно, чак и у патњи.“

Фокус вишегодишњег истраживања мр Маријане Матовић најпре су били Јермени у Чачку и Србији, потом и у свету, а полазна тачка неистражена архивска документа и матрикуле, оскудни биографски подаци о чачанским Јерменима и малобројне фотографије. Ове теме детаљно су обрађене у другом делу књиге, док први део описује географске, историјске и културне одлике прве хришћанске земље света, долазак Јермена на Балкан и у Србију, међусобне додире и прожимања српске и јерменске културе у епохи националног препорода и, најзад, досељавање Јермена у Чачак крајем XIX и почетком XX века.

О вишевековним српско-јерменским историјским, културним и књижевним паралелама говорили су: Делфина Рајић, уредник монографије, др Милош Тимотијевић, рецензент и мр Маријана Матовић, аутор. Водитељ је био Слободан Богојевић, док је фрагменте из монографије казивао Слободан Николић. Аутори видео-презентације, праћене звуцима јерменске традиционалне музике, били су Маријана Матовић и Мирко Дрманац.

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар