Logo Gradske biblioteke

Почела летња школа новинарства

У Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ овог лета се организује летња школа новинарства на иницијативу Биљане Раичић, професора српског језика и књижевности и библиотекара ове установе. Она је подржала жељу и интересовање ученика, полазника Клуба креативаца „Teen spirit“ и средњошколаца са којима се сусреће радећи на Позајмном одељењу за одрасле.

            Летња школа новинарства, чији је аутор и реализатор Наташа Турунташ, професор српског језика и књижевности и уредник најбољег основношколског листа у Србији, почела је 4. јула 2017. и реализује се до краја месеца. На овим часовима ученици стичу основна знања о развоју новинарства, врстама новинарских текстова, врстама медија, значају новинарства, његовом деловању и важности у животу друштва.

Радионице су интерактивне и ученици кроз практичне вежбе стичу вештине комуникације, писане и усмене, вештине јавног наступа и истраживања. Поред општих и специфичних знања везаних за новинарство, ученици вежбају писање мотивационог писма, усвајају правила јавног наступа, уговарају састанке са представницима установа и на тај начин развијају неопходне компетенције.

У петак, 7. јула 2017. године кроз сусрет са новинарком „Чачанског гласа“, Зорицом Лешевић Станојевић, ученици су се упознали са занимањем новинар, „из прве руке“ добили информације о специфичностима овог занимања, предностима, али и отежавајућим околностима којих на сваком послу има, а о којима се може сазнати само од оних који се овим послом баве дуги низ година и имају богато искуство.

У наставку ове радионице чији су координатори библиотекари Биљана Раичић и Јелена Дуковић, планирана је практична вежба коју ће ученици реализовати у ограниченом временском року, а састоји се у томе да ће о Канцеларији за младе, установи која ради њих и постоји, припремити промоцију кроз интервју, извештај и истраживање на терену. Полазници радионице ће крајем јула написати сценарио емисије који ће бити продукт свега што су научили и урадили. Компетенције за трећи миленијум, знања о новинарству и забавне радионице били су идеја ове летње приче. Судећи по досадашњим коментарима ученика-полазника, на добром су путу да ту идеју и остваре.

Ово је прва у низу летњих активности којима Градска библиотека излази у сусрет потребама ученика основних и средњих школа у Чачку.  Током јула и августа за млађе основце (од другог до шестог разреда) биће реализоване три радионице. „С децом око света“ и „Овчарско-кабларску бајку“ водиће проф. географије Владимир Мајсторовић, док ће радионицу „Слатке пињате“ реализовати библиотекари Дечјег одељења, Јелена Дуковић и Маријана Лазић.

Почетком августа планирана је и радионица филма за ученике средњих школа коју ће водити Маша Сеничћ, песникиња, драматург и сценариста и редитељ Иван Стојиљковиић.

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар