Logo Gradske biblioteke

Отворена изложба посвећена Кишу

У Галерији Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” у уторак, 12. новембра отворена  је изложба „Данило Киш – после 30 годинаˮ  ауторке Олге Красић Марјановић. Изложба је посвећена лику и делу Данила Киша, једног од најпревођенијих српских писаца.

Посетиоце је најпре поздравила директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков, док је о самој изложби говорила ауторка Олга Красић Марјановић. Сви присутни имали су прилику да се упознају са животом овог великог српског писца, али и његовом поетиком. Кишови текстови приказују просторе у којима очитавамо историјско-политичке контексте и екстремне случајеве негирања хуманитета у 20. веку. У књижевном опусу овог ствараоца могу се уочити два раздобља:

У почетној фази стваралаштва, надахнуто и језички сликовито, писао је о свом детињству за време рата, са мноштвом носталгичних, сетних али и ведрих детаља из личног живота.

Зрелу Кишову стваралачку фазу карактерише документарна проза која није заснована на личном искуству, већ на документу и фактографским чињеницама. Његов хуманизам пројектује слику човека за кога су храброст и отпор злоупотребама неотуђиви део бића.

Изложбу чини више од 30 плаката, који хронолошки прате литерарно стасавање и приказују изузетност овог књижевног делатника. Као свестран књижевни стваралац, с јаким моралним осећањем за писца, Киш се исказао подједнако успешно у различитим књижевним жанровима и формама: као песник, романсијер, приповедач, есејист, писац драмских дела и филмских сценарија, књижевни критичар, лектор и преводилац.

Одломке Кишових текстова надахнуто су интерпретирале ученице чачанске Гимназије Дуња Миљковић и Ива Павловић.

Такође, посетиоци су могли да погледају и видео-запис, на коме је ауторка изложбе приказала Кишове породичне фотографије.

Изложба ће за све заинтересоване посетиоце бити отворена до 25. новембра 2019. у Галерији чачанске Библиотеке.

Програм отварања изложбе водио је Никола Пеулић.

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Један одговор to “Отворена изложба посвећена Кишу”

  1. Bravo, samo tako napred, u nove radne pobede! Biblioteka i njene izlozbe su najznacajnija kulturna desavanja i mesta u celom Cacku i izložba je, po mom skromnom mišljenju, najbolja do sada.
    Želim celom kolektivu, onima koji su zaslužni za relativno brz razvitak čačanske kulture, a i nesebično daju veliki doprinos proučavanju srpske književnosti, i koji daju najviše što se može dati u jednoj tako značajnoj oblasti , ovom gradu i državi, i mnogo sreće u daljim radnim pobedama!

    Profesor

Оставите коментар