Logo Gradske biblioteke

Отворена изложба о Андрићу

Поводом јубилеја, 125 година од рођења српског и југословенског писца и дипломате Ива Андрића, у понедељак, 9. октобра 2017. у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ отворена је изложба под називом „Ћутања и разговори“ чији су аутори Биљана Раичић и Душица Цибралић. Изложбена поставка у Позајмном одељењу за одрасле читаоце обухвата књижну и некњижну грађу из фондова Библиотеке међу којом су заступљена Андрићева књижевна дела, избор из критике Андрићевог стваралаштва, фотографије и рукописи из Легата Синише Пауновића, Андрићева биста, рад академског вајара Зорана Ивановића итд.

Иво  Андрић је рођен 9. октобра 1892.године у Травнику, основну школу је завршио у Вишеграду, а матурирао 1912. у Сарајеву. Словенску књижевност и историју студирао је у Загребу, Бечу, Кракову и Грацу где је и докторирао 1924. године. Прву песму је објавио 30. септембра 1911. године у часопису „Босанска вила“, а књигу лирске прозе „Ex ponto“ 1918. у Загребу.

Као припадника „Младе Босне“ аустријске власти  га хапсе  почетком Првог светског рата и он све до  1917. тамнује по казаматима Сплита, Шибеника и Марибора. По завршетку  рата Андрић 1921. ступа у дипломатску службу Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца  где ће у разним представништвима од Ватикана, Рима, Беча, Трста, Париза, Мадрида, Женеве и Берлина остати све до 1941.године. Други светски рат проводи у Београду када настају његова капитална дела „На Дрини ћиприја“, „Травничка хроника“ и бројне приповетке. Почетком марта 1945. године први пут је штампан роман  „На Дрини  ћуприја“ који ће потом доживети бројна издања и Андрића препоручити Комитету за Нобелову награду која му је уручена 10.децембра 1961.године у Стокхолму. Иво Андрић је умро 13.марта 1975. године у Београду, а урна са његовим пепелом почива у Алеји великана на Новом гробљу.

Чачански писац, страствени читалац, аутор који је недавно овенчан међународним књижевним признањем „Сребрни витез“, поклоник Андрићевог дела и један од најчитанијих аутора у статистикама чачанске Библиотеке, Милутин Мића Миловановић,  отворио је изложбу „Ћутања и разговори“. Он је говорио о Андрићевом делу, нарочито роману „На Дрини ћуприја“, као и о Андрићевим „жигосаним ликовима на ивици парапсихологије“.

Андрићеве прозне и поетске одломке говориле су Анђела Миловановић и Тијана Ивановић, а присутне је поздравила и једна од ауторки, Биљана Раичић. Изложба је отворена до краја октобра.

Ознаке: , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар