Logo Gradske biblioteke

Отворена изложба „Канада и Аустралија”

Друга поставка у Циклусу изложби мање заступљених књижевности који је крајем 2017. покренула Градска библиотека у Чачку посвећена је Канади и Аустралији, њиховом  културном наслеђу и савременој књижевности. Изложба чији су аутори Снежана Планић, Наташа Кривачевић Поповић, Душица Цибралић и Бранислава Видојевић отворена је у уторак 6. марта 2018. у Позајмном одељењу за одрасле читаоце.

Територијално веома удаљене и климатски потпуно различите, ове две државе имају много тога заједничког: обе су чланице Крунских земаља Комонвелта на челу са британском краљицом Елизабетом II, убрајају се у ред најмодерније уређених држава на свету које имају висок стандард, изузетно високу стопу образованог становништва, спадају међу најпожељнија места за живот и омиљене су туристичке дестинације. Осим наведеног, циљ аутора изложбе био је да се широј публици представе релативно младе књижевности Канаде и Аустралије које су изнедрила данас многа позната имена Соул Белоу, Маргарет Атвуд, Елис Манро, Питер Вајт, Ронда Бирн, Питер Кери и др.

О канадској и аустралијској књижевности, њиховом историјату, струјама и најзначајнијим ауторима говорила је др Ивана Крсмановић. „Канадску и  аустралијску књижевност повезује онтогенетска сличност. Обе књижевности су младе, практично достижу значајнији замах тек у 19. веку. Њихови почеци уско су повезани за  историјско-политичким догађајима у оснивању и развоју њихових држава. Обе се услед процеса колонизације ослањају на традицију енглеске односно француске културе.

Обе књижевности имају по једног писца добитника Нобелове награде за књижевност, ако не рачунамо американизованог Канађанина Соул Белоуа (1976) који се родио у Монтреалу, али читав живот провео у Америци…Почетком 20. века у канадској књижевности јављају се  нове теме и први значајнији књижевници. Најзначајнији и најчитанији представник канадске књижевности свакако је Маргарет Атвуд. Заједно са Елис Манро, добитницом Нобелове награде, Атвуд је успела да доведе канадску књижевност на светску сцену… За сада најпознатији и најнаграђиванији аутралијски писац је Питер Вајт, добитник Нобелове награде 1973, који има и широку међународну читалачку публику. Књига најпродаваније аустралијске списатељице Ронде Бирн Тајна преведена је на 44 језика.

Изложба „Канада и Аустралија“ је први у низу програма којима Библиотека обележава 10. март, Дана установе и јубилеј 170 година оснивања Друштва за читање славено-сербских новина у Чачку. Отворена је до краја марта.

Ознаке: , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар