Logo Gradske biblioteke

Одржано поетско вече младих чачанских песника

Поетско вече и промоција песничке збирке „У армираним слоговима: избор из поетског стваралаштва младих чачанских песника” одржано је 12. априла 2018. године у Сали Скупштине Града у организацији Градске библиотеке у Чачку, поводом 55. Дисових свечаности.

На почетку вечери, публици се обратио Душан Радојевић, члан Градског већа задужен за област омладине и културе, истичући да је важно подстицати уметничко стваралаштво младих људи и пружити им прилику да објаве неке од својих песма и представе се широј јавности. „Град ће наставити да подржава сличне активности и убудуће, јер ми смо први град у Србији који на овакав начин промовише младе суграђане који пишу поезију”, рекао је градски већник, Душан Радојевић.

Потом се у име изадавача збирке обратио и директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”, др Богдан Трифуновић подсећајући да је Чачак град поезије, да су нека од највећих песничких имена потекла из града на Морави. Он је рекао да се млади тешко афирмишу и пробијају на песничку сцену, а то се кроз оваква издања може учинити. „Градска библиотека представља једног од најзначајних издавача, која више од 50 година баштини уметничко стваралаштво. Библиотека валоризује квалитет младих песника. Издања попут овог потврђују и промовишу сарадњу и са другим установама, јер је поетска збирка настала захваљујући и Канцеларији за младе” истакао је др Богдан Трифуновић.

Након обраћања представника Града и издавача, наступли су и песници, у првом кругу су Стефан Марјановић, Ивана Величковић, Јевђеније Јулијан Димитријевић и Милица Милосављевић надахнуто казивали своје, одабране стихове.

Милан Громовић, професор српске књижевности и језика приредио је поетску збирку, надајући се да ће ово бити утемељење једне лепе традиције. На почетку обраћања, дао је одговор на врло занимљиво питање, које му је поставила водитељка програма Марија Радуловић, зашто се одлучио да збирку назове „У армираним слоговима”. Питању је претходило подсећање публике на то да је Милан Громовић за песму „Армирани слогови”, коју је посветио песнику Момчилу Настасијевићу, добио другу награду на „Рудничким врелима” 2013. године. „Читајући вашу поезију ја сам видео себе, сетио се назива своје песме и схватио да је то то, јер араматура представља везу, симболичку структуру. Иако су млади аутори потпуно различити према избору професије и послова које обављају, све их везује заједничка спона – љубав према поезији” рекао је Милан Громовић. Додао је да је један од основних критеријума за приређивање збирке била географска припадност, да је Чачак веза, а да су песници уланчани мостови, јер једни пишу поезију за децу, други дубоку, интимну или пак боемску поезију.

Поетска спона се наставила и у другом песничком казивању одабраних стихова када су наступили Марија Мојсиловић, Слободан Ниџовић, Србислава Тодоровић, Ивана Суботић и Данијела Туба.

Публика је младе ствараоце, који славе поезију, поздравила аплаузом, а водитељка програма Марија Радуловић је заокружила песничко вече дивним Данојлићевим  цитатом Поезија је свуда и у свему, а песма је нарочито скројено рухо за њу. Песник се може бити и пре једног стиха.  Сваки је живот један дан и издах – једна песма!

Ознаке: , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар