Logo Gradske biblioteke

Његошевска етика у 21. веку

У среду, 18. октобра 2017. године у Малој сали Дома културе одржано је предавање o Његошевом Горском вијенцу под мотом „Време земно и судбина људска, два образа највише лудости“.  Предавање на тему „Геноцид или антитероризам – Горски вијенац пред савременим идеологијама“ у организацији Градске библиотеке у Чачку одржала је Милица Вучковић.

Милица Вучковић је рођена у Нишу, где је дипломирала на Групи за књижевност и српски језик Филозофског факултета. Тренутно је студент докторских студија на Филозофском факултету у Новом Саду и бави се темом Балкан у Његошевим делима. Од 2010. до 2014. радила је као уредник Књижевног клуба Студентског културног центра, а организовала је и модерирала преко тридесет књижевних вечери. На позив Удружења Така радила је циклус предавања из јапанске књижевности. Награђивана је за есеје, поезију и прозу, а између осталог добила је другу Награду за есеј на 50. „Дисовом пролећу“ 2013. године. Објављује приказе и мини есеје на порталима Нови полис, Екерман и Културни херој.

 

Од како је у години победе Вукове реформе (1847) изашло прво издање Горског вијенца,  његова тематика, идеја и филозофија интригирају књижевно-научну јавност, али и политичке кругове. „Последњих деценија Горски вијенац пролази кроз бројне злоупотребе у политичке сврхе. Његош то није заслужио.

Његово дело треба склонити од идеологија, сачувати их и од нас самих који смо склони слепом приклањању разним –измима. То је уједно и одбрана књижевности, чија је величина у томе да се издиже изнад ограничавајућих аспеката живота одупирући се ефемерном и баналном. У новом веку Горском вијенцу треба приступати пре антрополошки него национално. Лик Владике Данила, идеалног владара опозитног доманићевском вођи, узор је како да промишља и појединац: није важно само преживети, важан је и начин на који живимо; није важно само донети одлуку, него понети и одговорност за њу. Потурчењаштво, према томе, није тема – она је била повод да Његош у даху, разочаран и бесан што је сушну 1846. годину Осман-паша искористио да преведе Црногорце у исламску веру, напише спев. Тема је универзалнија. Човек у етникуму и човек без етникума“, рекла је Милица Вучковић.

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ сваке године организује стручна предавања која су између осталог намењена и просветним радницима. И ово као и претходна предавања која су одржали проф. др Бошко Сувајџић, проф. др Рајна Драгићевић и Александра Нинковић Ташић акредитовано је у складу са просветним прописима о сталном стручном усавршавању. Овакви скупови се организују у склопу одличне сарадње са Школском управом за Моравички округ.

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар