Logo Gradske biblioteke

Млади у Дисовом завичају

Градска библиотека Чачак и Одбор 55. Дисовог пролећа су  у  Заблаћу,  у ОШ „Владислав Петковић Дис”, у четвртак, 24. маја 2018. године традиционално организовали сусрет посвећен награђенима за радове литерараних конкурса за ученике основних и средњих школа Моравичког округа, расписаних у оквиру 55. Дисовог пролећа.

Стихови и проза су у Дисовом завичају повезали младост, искуство и традицију, а  свечаност на којој су присуствали млади аутори, њихови учитељи и професори, бројни љубитељи писане речи и овогодишњи лауреат Дисове награде песник Ђорђе Нешић, започела је у цркви Светог архангела Гаврила, где је протојереј Милољуб Мирковић одржао парастос песнику „Утопљених душа”.

Лирски сусрети настављени су у трпезарији школе, а кроз програм је посетиоце водила библиотекарка Дубравка Илић, која је нагласила да жири није имао нимало лак задатак и да је на Литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа МО стигао велики број квалитетних радова.

Поздравном речју директора Библиотеке др Богдана Трифуновића отпочео је централни део програма, који је похвалио ученике Моравичког округа за учешће на конкурсима Дисовог пролећа и захвалио учитељима, наставницима и директорима школа на успешној сарадњи, али и родитељима који су велика подршка деци. „Сваке године један од врло значајних тренутака на свечаностима Дису у част је награђивање најуспешнијих литерарних радова ученика основних и средњих школа МО. С обзиром на то да је и ове године Конкурс био веома успешан можемо закључити да песничка и прозна реч и даље имају одјека међу децом и младима и то нас посебно радује” рекао је др Богдан Трифуновић.

Поетски део програма отпочела је ученица седмог разреда ОШ „Владислав Петковић Дис” Милица Лукић казујући „Слово о школи”.

Окупљене младе ауторе и пријатеље писане речи поздравио је овогодишњи добитник Дисове награде Ђорђе Нешић, који је и уручио дипломе и књиге награђеним ученицима. „Доживљај је много лепши, када је велики број кандидата написао радове, који су проистекли из љубави према писаној речи и талента који их краси. Драго ми је да деца читају и уносе своја искуства у дело које стварају и да постоје конкурси који награђају како прозне тако и песничке радове, дивна је традиција коју негујете”, казао је Нешић. 

Награђени ученици основних школа су: Илија Сретеновић, Вуле Радуловић, Маша Перуничић, Нађа Поповић, Ема Кос, Урош Тишма, Виктор Бојовић, Наталија Богдановић, Сташа Поповић, Андреа Икодиновић, Теодора Богићевић и Кристина Караџић. Посебан тренутак за добитнике признања био је када су прочитали своје поетске и прозне радове, а публика је своје одушевљење исказала аплаузом.

Аплауз је био потврда и да су средњошколски радови били изузетног квалитета, а награђени ученици Невена Радосављевић, Зорана Шарчевић, Анђела Миловановић, Теодора Даниловић, Ђорђе Новковић, Симона Дмитровић и Софија Димитријевић су на врло изражајан начин представили своје радове.

Ознаке: , , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар