Logo Gradske biblioteke

Љубав и пажња насупрот страха

Градска библиотека у сарадњи са Коларчевим народним универзитетом је 18. септембра организовала предавање проф. др Љубомира Ерића „Страхови, њихово порекло, природа и како их превазићи”. У Сали Скупштине Града публика је имала прилику да чује примере из дугогодишњег искуства професора у пензији Медицинског факултета у Београду, психијатра и психоаналитичког психотарапеута. Др Ерић је покушао да кроз најупечатљивије примере дочара појам страха, који се може одредити и као појам стрепње тј. анксиозност, тескоба, плашња, гроза, мора, ужас и страва. Ова тема је неисцрпна и постоји више врста страхова, страхови који се јављају још у перинаталном периоду, потом страхови који настају по рођењу, који се формирају током одрастања и који могу бити велики баласт и кочница у развоју и напретку личности.

У уводном делу предавања водитељка програма Марија Радуловић присутнима је  приближила богат научни опус професора Ерића, указала да се страх као тема уочава у различитим областима, од примењених уметности, књижевности, па до свакодневног живота указујући која су то поља истраживачког рада професора Ерића.

Професор Бранко Ковачевић, уредник програма на Коларчевом народном универзитету, који блиско сарађује са др Ерићем, обратио се публици и захвалио запосленима чачанске Библиотеке на позиву. „Хвала Вам на разумевању и препознавању добрих садржаја. Радујем се и нашој будућој сарадњи, јер Вашим пресељењем у нову зграду, што је велики догађај за културну јавност Србије, отварате поље за реализацију већег броја квалитетних програма.”

Потом је проф. др Љубомир Ерић започео излагање и говорио о важности и улози родитеља у одрастању детета, нарочито присуства мајке у животу малишана до треће године живота. Да би дете, а касније и зрела особа била способна да обавља интерперсоналну комуникацију или да учествује у свакодневним активностима без страха, одлази у вртић и школу, одговара, учи и у адолесцентском добу развија праве пријатељске односе, а у каснијем периоду и партнерске, битно је да је у раном детињству није била емоцинално занемарена.

Током предавања проф. др Ерић је указао и на страх од живота као битан сегмент у формирању личности, а који је све више присутан у савременом друштву и врло често се не препознаје. Додао је да особе које су талентоване, образоване и успешне у послу често имају ову врсту страха, која се може држати под контролом и умањити уз стручну помоћ. Код младих људи посебно је изражен страх од испита, јавног наступа, али и партнерских односа. „У малим дозама страх може бити и пожељан, јер нас тако чува од опасности, али оптерећеност и трема која настаје у одговарању, јавном излагању и односима ако се на време уочи, може се ставити у стање мировања и нормалног животног функционисања. Вера у себе и у друге је први елемент развоја љубави, а љубав је кључна за развој личности”, додао је проф. др Ерић. На предавању је било речи и о страху од смрти, за који многи психоаналитичари сматрају да је узрок свих осталих страхова. Закључак излагања је био да се неки страхови могу лакше, неки теже превазићи, али да је неопходно да постоји жеља лица да проблем реши, и да се обрати стручњаку.

На крају је публика постављала питања др Ерићу, а неки су и након излагања наставили разговор са еминентним професором, и показали интересовање за овакве теме и у будућности.

Ознаке: , , ,


Одговоре можете пратити кроз RSS 2.0 feed. Можете оставити одговор, или trackback са вашег сајта.

AddThis Social Bookmark Button

Оставите коментар